Ga naar hoofdinhoud

Zeven voor metaalpoeders uit 3D-printers

    Om met een 3D-printer hoogwaardige metalen onderdelen te maken, zijn zuivere en consistente metaalpoeders nodig. Voor het hergebruik van de onbenutte metaalpoeders uit 3D-printers ontwikkelen Russell Finex, Netzsch en Sweco speciale machines.

    Om de kostbare, gebruikte poeders weer in te zetten, moeten ze worden opgewerkt. De metaaldeeltjes kunnen immers zijn verkleind (als gevolg van slijtage ofwel attritie) maar ook vergroot (als gevolg van agglomeratie). Dat laatste gebeurt als poeders niet op het onderdeel zijn gesmolten maar wel zijn verhit. Het is van belang om de onzuiverheden uit een gebruikt poeder te verwijderen. Het poeder dient vervolgens te worden opgevangen en verpakt, zodat het weer kan worden aangewend voor het 3D-printproces. Het optreden van stofemissies dient hierbij zoveel mogelijk te worden voorkomen met het oog op de gezondheid en veiligheid van werknemers.

    Russell Finex
    Voor de verwerking van metaalpoeders zijn verschillende machines op de markt. Een hiervan is de AMPro Sieve Station van Russell Finex. Deze modulair ontworpen machine kan worden geconfigureerd voor specifieke toepassingen. De machine is direct te integreren in een 3D-printproces, waardoor poeders automatisch zijn te conditioneren en rechtstreeks naar de 3D-printer kunnen worden teruggevoerd.

    Netzsch
    Een andere installatie voor het classificeren van metaalpoeder is de CFS/HD-S van Netzsch. Deze machine maakt het eenvoudig mogelijk een deeltjesgrootte tussen 20 en 100 micrometer te selecteren. Het te behandelen poeder wordt met behulp van een schone gasstroom gedispergeerd. De machine maakt gebruik van een ziftwiel om een scherpe scheiding tot stand te brengen.

    Sweco
    Het derde voorbeeld van een installatie voor poederbehandeling is de 3dMP van Sweco. Deze machine is niet bedoeld voor de verwerking van nieuwe metaalpoeders, maar is toegesneden op het behandelen van gebruikt poeder. De 3dMP verzamelt dit poeder, selecteert de korrels op grootte en kwaliteit en slaat het gezuiverde poeder op in flessen, van waaruit de 3D-printer weer wordt gevoed.

    Bron: Vakblad BULK 1, 2018

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.