Ga naar hoofdinhoud

M.I.P. Tanks & Silo’s (MIP NV)

Dit bedrijf is lid van de Machevo & Bulk Vereniging

Uw partner in duurzame opslagsystemen

M.I.P. is dé leverancier van silo’s en opslagtanks in polyester. M.I.P. is als tankbouwer pionier in het gebruik van polyester of glasvezelversterkte kunststof (GVK) en biedt totaaloplossingen aan voor ondernemingen in de meest diverse sectoren van de industrie, de landbouw en de voeding.

Om zo doeltreffend mogelijk te kunnen inspelen op de opslagbehoeften van zijn klanten, streeft M.I.P. als fabrikant van polyester silo’s en tanks naar de grootst mogelijke polyvalentie. M.I.P. bestrijkt de hele opslagsector en is actief in heel Europa. Dankzij de ultramoderne productielijnen en de grote productiecapaciteit kan M.I.P. zowel omvangrijke als kleinere projecten op korte termijn realiseren. M.I.P. voert kwaliteit hoog in het vaandel. Ons team staat garant voor een snelle levering en begeleidt elk project van ontwerp over engineering tot en met levering en plaatsing.
Met M.I.P. zijn uw opslagsystemen in goede handen!

Geschiedenis

Een familiebedrijf met internationale uitstraling

M.I.P. is een familiebedrijf met een internationale uitstraling. Al sinds 1984 is deze onderneming een stabiele partner die een sterke vertrouwensband met zijn klanten heeft. M.I.P. verdiende zijn sporen in de agrarische sector, waar het nog altijd het Europese marktleiderschap heeft. Sinds 2000, en dankzij forse investeringen, is het bedrijf vandaag ook een gedegen partner voor de industriële en de publieke sector. In 2006 legde een zware brand het bedrijf in de as. De productiehallen waren compleet uitgebrand. Gelukkig vielen er die dag geen gewonden, maar de vlammenzee maakte onze mensen technisch werkloos en de aandeelhouders radeloos. Enkele maanden na de brand nam de familie Elst de aandelen over van de andere vennoten.

Sindsdien wordt M.I.P. geleid door een jong en enthousiast managementteam dat een nieuwe generatie ambitieuze silobouwers vertegenwoordigt. De voorbije jaren heeft het team het bedrijf met veel visie en durf uitgebouwd tot één van de modernste in Europa. M.I.P. beschikt over 42.000 vierkante meter bedrijfsruimte met als kloppend hart een hypermodern machinepark.

De werknemers van M.I.P. vormen een gedreven en compleet team van adviseurs, engineers en toegewijde medewerkers. De kwalificaties en vakkennis worden continu afgestemd op de eisen van een hoogtechnologisch bedrijf. Men weet waarover men praat. Men weet waarmee men bezig is. M.I.P. verwierf de titels van Onderneming van het jaar, Meest excellente onderneming en Trends Gazellen.

Onze missie

Servicegericht

M.I.P. engineered, produceert en bouwt tanks en silo’s voor vloeibare en droge bulkopslag in polyester of glasversterkte kunststof. Wij willen kwaliteit creëren voor onze klanten door servicegerichtheid en een professioneel projectmanagement te koppelen aan een state-of-the-art engineering en productie. Wij bieden deze waarde binnen de afgesproken levertermijnen en staan klaar voor al onze klanten om een performante service na verkoop te leveren.

Professioneel teamwork

M.I.P. investeerde de voorbije jaren sterk in nieuwe productiecappaciteit maar ook in een informaticasysteem waarbij elke stap van het productieproces gescand en getimed wordt waardoor de leverbetrouwbaarheid stijgt tot 99 procent en fouten en bottlenecks makkelijk kunnen worden opgespoord en verholpen. Efficiëntie wordt natuurlijk niet alleen bepaald door machines, maar ook door mensen. Binnen het bedrijf zijn de lijnen zeer kort wat er ook weer voor zorgt dat problemen snel en doeltreffend kunnen worden verholpen.

Investeringen in opleiding en veiligheid, goed teamwork en het behoud van kennis door ook oudere werknemers aan de slag te houden hebben van M.I.P de succesonderneming gemaakt die het vandaag is.

Ontwerp en engineering

Topkwaliteit met een strikte levertermijn

M.I.P is meer dan fabrikant en leverancier van silo’s en opslagtanks in polyester. Dankzij continue investeringen in productieprocessen en technologieën groeide M.I.P uit tot een full-service bedrijf. Wij realiseren turn-key projecten van diverse omvang voor klanten uit de meest uiteenlopende sectoren. In nauw overleg met de opdrachtgever neemt M.I.P het volledige productieproces voor zijn rekening, van ontwerp over engineering tot transport en installatie van het eindproduct. Elk nieuw project wordt bovendien nauw opgevolgd door één projectleider die het van ontwerp tot en met plaatsing en facturatie in goede banen leidt.

Kwaliteitszorg

In een modern bedrijf als M.I.P komt de doorgedreven organisatie ook terug in de kwaliteitscontrolesystemen. Automatisch worden bij M.I.P op geregelde tijdstippen kwaliteitscontroles uitgevoerd op het productieproces. Onze silo’s voldoen telkens aan de strengste veiligheidsnormen, opgelegd door Europa. Machinerichtlijn, Laagspanningsrichtlijn, ATEX richtlijn, bouwproductenverordeningen, specifieke migratietesten … onze mensen kennen zowel de technologie als het administratieve luik als hun broekzak. Het spreekt dat elke klant dan ook een EU-conformiteitsattest ontvang voor elke silo of tank.

M.I.P. is:
DIBt-gecertificeerd (Deutsches Institut für Bautechnik)
ISO 9001-gecertificeerd
VCA**-gecertificeerd
Tüv-Nord-gecertificeerd

Productie

Flexibiliteit

Polyester tanks en silo’s kunnen worden uitgerust met een antistatische voorziening of worden vervaardigd uit harsen met foodapproval. Andere technieken, zoals ontstoffing, laad- en lossystemen, beluchting, … worden feilloos geïntegreerd. M.I.P. streeft altijd naar een zo groot mogelijke flexibiliteit. Wij maken onze eigen mallen waardoor er nauwelijks beperkingen zijn op het vlak van grootte en diameter van de silo’s en tanks. M.I.P. kan volumes aan tot meer dan 700 m³!

Servicegericht

Om u de dienstverlening te garanderen die u verdient, investeert M.I.P continu in hoogtechnologische productieprocessen en een doorgedreven projectmatige aanpak. Effective scheduling maakt dat wij industriële projecten realiseren in een recordtijd zonder in te boeten op kwaliteit en veiligheid.

Inkomende grondstoffen worden onderworpen aan een strenge ingangscontrole, onze voorraad wordt permanent gemonitord, werkuren worden constant getimed en kosten aanhoudend berekend. Mogelijke obstakels in het systeem zijn dus meteen zichtbaar en worden terstond hersteld. En om echt niets aan het toeval over te laten, voorziet M.I.P nog een extra controlesysteem. Geen enkele machine kan namelijk het werk overnemen van één ervaren werknemer. Deskundige projectleiders waken over elke stap van het productieproces, van pril idee tot afgewerkt product.

Technics

Plug-and-play

M.I.P. biedt totaaloplossingen voor de opslag van vaste en vloeibare stoffen en daar horen alle technische toebehoren bij die een opslagsysteem nodig heeft om goed te functioneren. Een aparte divisie binnen M.I.P. zorgt ervoor dat zodra de tank of silo aangesloten is op de leidingsystemen alles operationeel is. M.I.P. levert en installeert alle tank- en siloverwante componenten zoals roerwerken, vijzels, pompen, leidingwerken en meet- en regelsystemen. Indien er na levering en installatie herstellingen of onderhoud nodig zijn dan staat een serviceteam klaar
om snel en efficiënt al het nodige te doen om te zorgen dat de installaties feilloos blijven werken.

Transport en installatie

Veilig transport

M.I.P. zorgt natuurlijk voor het transport en plaatsing van de installaties. Het vervoer gaat over de weg of, indien nodig over het water. Het volledige logistieke dossier wordt door onze gespecialiseerde expediteurs geregeld zodat beschadiging zo veel mogelijk wordt uitgesloten. Ook de plaatsing en montage wordt minutieus uitgevoerd door onze technici zodat een feilloos werkende installatie wordt opgeleverd.

Onderhoud

M.I.P. staat garant voor kwalitatief hoogstaande eindproducten die dankzij hoogtechnologische productieprocessen in een recordtijd worden afgeleverd. Ook na verkoop van GVK silo’s en tanks blijft M.I.P. uw trouwe partner. De montage en het onderhoud van silo’s vraagt namelijk de nodige kennis en kunde. M.I.P. heeft naast ervaring ook de professionals in dienst om u deze zorg uit handen te nemen. Voor onze winterdienstdivisie bieden wij daarom ook servicecontracten aan waarbij onze gespecialiseerde serviceteams de volledige installatie van een groot onderhoud voorzien. Indien nodig brengen wij de nodige herstellingen aan of vervangen we preventief een aantal onderdelen.

Waarom GVK

M.I.P investeert voortdurend in materiaalkennis en in het verhogen van de levensduur van onze producten. Onze silo’s en tanks worden vervaardigd uit polyester of glasvezelversterkte kunststof (GVK), een flexibel materiaal dat in tal van technische sectoren wordt gebruikt. In de scheepsbouw, in de bouw van windturbines, in de luchtvaart, … overal zijn ze ondertussen overtuigd van de voordelen van polyester:

 • Grote sterkte verhouding tot gewicht
 • Elektrisch en thermisch isolerend
 • Corrosie- en chemisch resistent
 • Bestand tegen weersinvloeden
 • Bestand tegen temperatuurschommelingen
 • Bestand tegen zuren, basen en alkaliën
 • In diverse brandklassen te produceren
 • Lage uitzettingscoëfficiënt
 • Niet magnetisch
 • Onderhoudsarm
 • Vrij in vormgeving
 • Hoge slagvastheid
 • Op kleur leverbaar
 • Uv-bestendig
 • Eenvoudig te verwerken vanwege lichtgewicht
 • Montage en verwerking geschiedt met traditionele gereedschappen
 • Gunstige prijs-kwaliteit verhouding
 • Perfecte productuitstroming
 • Hoge isolatiewaarde
 • Ongevoelig voor condens
 • UV-bestendig en vraagt nauwelijks onderhoud
 • Antistatisch

Silo’s

Silo’s uit glasvezel versterkte kunststof (GVK)

Iedere polyester opslagsilo van M.I.P. is naadloos gewikkeld en een spiegelgladde binnenwand verzekert een probleemloze uitstroom. De opslagsilo’s van M.I.P. zijn standaard voorzien van een vul- en ontluchtingsleiding en als optie een afsluitbaar manluik op het dak. Het onderstel is gemaakt uit volbad verzinkt dikwandig staal. Er is keuze uit een 3- of 4-poots onderstel, met of zonder draagring (vanaf 10 m³ is een draagring standaard). Standaard hebben onze polyester silo’s een wit dak, andere kleuren of uw logo zijn ook mogelijk, dit echter op aanvraag.
Voordelen van een GVK silo:

 • Corrosiebestendig.
 • Perfecte productuitstroming.
 • Hoge isolatiewaarde
 • Ongevoelig voor condens.
 • UV-bestendig en vraagt nauwelijks onderhoud.
 • Antistatisch
 • Ontstoffing
 • Transparant

Diameters (mm): 1.200, 1.500, 1.900, 2.200, 2.500, 2.800, 3.000, 3.500, 4.000, 5.000 en 6.000
Volumes: 1.000 tot meer dan 700.000 liter (1m³ tot 700 m³)

Maatwerk

Naast de productie van standaardsilo’s is M.I.P. vooral gespecialiseerd in turnkey projecten waarbij silo’s volledig op maat van de klant worden geproduceerd en geconfigureerd. Onze GVK-silo’s kunnen worden uitgerust met een antistatische voorziening of worden vervaardigd uit harsen met foodapproval. Andere technieken, zoals ontstoffing, laad- en lossystemen, vijzels, beluchting, … worden feilloos geïntegreerd. M.I.P. streeft altijd naar een zo groot mogelijke flexibiliteit. Wij maken onze eigen mallen waardoor er nauwelijks beperkingen zijn op het vlak van grootte en diameter. M.I.P. kan volumes aan tot meer dan 700 m³! M.I.P. heeft een aparte staalproductie-afdeling waar we alle toebehoren produceren zoals:

 • Kooiladders
 • Bokconstructies
 • Trappen
 • Bordessen
 • Dakrelingen
 • Staalconstructies

Exportsilo’s

Omdat de transportkosten naar het buitenland voor standaardsilo’s hoog kunnen oplopen, heeft M.I.P. een eigen vernuftige productiemethode ontworpen waardoor silo’s in meerdere exemplaren vervoerd kunnen worden.

Deze silo’s worden in twee delen vervaardigd (de bovenbouw en de trechter) die later op locatie perfect gemonteerd kunnen worden. Doordat ook de bovenbouw van de silo’s conisch is, kunnen per vracht tientallen silo’s vervoerd worden naar de verschillende Europese M.I.P.-vestigingen. Deze silo’s zijn in hoofdzaak bestemd voor de landbouwsector.

Tanks

GVK opslagtanks

M.I.P produceert een breed aanbod aan polyester opslagtanks, met of zonder liner, die aangepast zijn aan de meest agressieve omgevingen en bestand zijn tegen temperaturen van -40 °C t/m +120 °C.
Voordelen van polyester opslagtanks:

 • Hoge mechanische sterkte en laag gewicht
 • Uitzonderlijke chemische bestendigheid
 • Uitstekende verouderingsbestendigheid en bestand tegen atmosferische omstandigheden
 • Dimensionale stabiliteit, zeer goede warmte-isolatie, uitstekend bestand tegen temperatuurverschillen, lage warmte-uitzettingscoëfficiënt

Onze GVK of polyestertanks hebben een uitmuntende chemische resistentie en uitstekende mechanische eigenschappen. Dit maakt hen tot dé ideale oplossing in agressieve en corrosieve milieus, ook als ondergrondse tank. Toepassingen vindt men terug in de chemische industrie (HCl, NaOH), de petrochemische nijverheid (brandstoffen) en waterzuiveringen (FeCl3, slib). Bovendien vergen polyester tanks een minimum aan onderhoud, zijn ze niet-geleidend en ongevoelig aan zwerfstromen!

Toepassingen van kunststof opslagtanks:

 • Opslagtank voor chemische producten
 • Zuiver en ultrazuiver water
 • Drinkwater
 • Afvalwater
 • Voedingsmiddelen
 • Vloeibare kunstmest
 • Vloeibare stikstof
 • Pekel

De standaardconstructie heeft een cylindrische vorm met gebolde fronten, als extra’s bieden wij:

 • Isolatie
 • Dubbelwandige lekdetectie
 • Installatie van de opslagtank: op houten, stalen of betonnen bokken of ingegraven in de grond
 • Verwarming
 • Tracing

Pekelinstallaties

Zoutoplossers

Onze zoutoplossers zijn speciaal ontworpen voor het oplossen van wegenzout (NaCl). Het water wordt naar de zouttrechter gepompt waarna pekel ontstaat. Via een overloop wordt de pekel opgeslagen onderin de tank. De pekel wordt met instelbaar tijdsinterval regelmatig omgewalst om de oplossing stabiel te houden. Tijdens het aanmaken van de pekel wordt de concentratie gemeten en zo nodig bijgestuurd tot de ingestelde concentratie bereikt is.

Pekelopslagtanks

Liggende of staande tanks met een inhoud tot max. 300 m3 voor de opslag van pekel. Deze opslagcapaciteit kan gekoppeld worden aan de zoutoplossers om piekmomenten in het verbruik op te vangen.

Onze zoutoplossers en pekeltanks kunnen naargelang de behoefte voorzien worden van:

 • De nodige aansluitsystemen, flenzen, afsluitkranen en leidingwerk voor het bevullen en leegzuigen  van de tanks ( zout, pekel, water).
 • Niveaumetingsystemen en beveiliging met vlotter, radar- of ultrasoonpuls etc.
 • Afvoerleidingen met afsluitkraan en/of opslagreservoir van onopgeloste zoutdelen.
 • Dubbelwandigheid met lekdetectiesysteem.
 • Pompsystemen voor het omwalsen van de pekel, bijsturen van de pekelconcentratie, volpompen van sproeiwagens en opslagtanks etc.
 • Volautomatische sturing van de pompen, kleppen en ventielen met schakelbord en display. Deze sturingen worden ondergebracht in een armatuurkast op manhoogte

Silo’s voor de opslag van strooizout (NaCL)

M.I.P. levert strooizoutsilo’s op een stalen bokconstructie waar strooiwagens kunnen onder rijden om het tanken met zout te vergemakkelijken. Dit ‘tanken’ gebeurt met een handbediende klep op de uitlooptrechter, die op manshoogte wordt bediend. Tijdens het zouttanken kan de strooiwagen op hetzelfde moment gevuld worden met pekel.

De silo’s hebben een inhoud van 15m3 tot 700 m3 en een diameter van 1900 mm tot 6000 mm, de bokconstructie heeft een doorrijhoogte van 2000 mm tot 4000 mm en een doorrijbreedte van 2000 mm tot 4500 mm.

Onze silo’s kunnen naargelang uw behoefte uitgerust worden met:

 • Mangat op het dak of in de trechter.
 • Vulleiding uit verzinkt of roestvrij staal met tankwagenkoppeling.
 • PVC ontluchtingsleiding.
 • Kantelklep met bediening op manshoogte.
 • Telescoopmouw
 • Niveaumeting met vlotter of radarpulsor.
 • Kooiladder met de nodige rustbordessen en veiligheidsdeur.
 • Rondgaand veiligheidsbordes op dak.
 • Aansluitingen op zoutoplossers.
 • Kegelbeluchting, trilbodems, luchtdrogers etc..

Milieutechnieken

M.I.P. is een veelzijdig polyesterconstructiebedrijf en een absolute specialist inzake opslagsystemen. Ook op milieudomein heeft het bedrijf echter een sterke reputatie. Bijvoorbeeld als producent van de biofilters voor Polytec. Dat zijn biologische ontgeuringstorens die vooral bij slibdrooginstallaties worden toegepast. Het biologische filtermateriaal waarmee de polyester cylinder wordt gevuld bestaat vooral uit boomschors, maar de samenstelling kan worden aangepast aan het type gas dat moet worden verwijderd uit de afvoerlucht.

Bij M.I.P. kunt u ook terecht voor gaswassers/scrubbers. Elke gaswasser is maatwerk, ontworpen voor een specifieke toepassing in het productieproces, voor een bepaald debiet of type polluent…
Natuurlijk worden onze tanks en silo’s toegepast in en rond waterzuiveringsinstallaties maar ook voor overkappingen rookkanalen, polyester pijpleidingen of schoorstenen kunt u bij M.I.P. terecht.

Bezoekadres

Vaart 20
2310 RIJKEVORSEL
België

Telefoonnummer
0032-3 311 68 66

Faxnummer
0032-3 311 79 38

E-mailadres
[email protected]

Website
https://www.mip-nv.com

Composiet silo’s van M.I.P. voor mineralen

Afgelopen anderhalf jaar heeft M.I.P. Tanks en Silo’s bij Casteleyn TRS in Meulebeke in totaal vier composiet silo’s geleverd voor…

M.I.P. composiet silo’s recyclebaar

M.I.P. Group, producent van opslagsystemen, is in gesprek met de Circular Recycling Company (CRC) over de volledige recycling van gebruikte…

TS Systems en M.I.P. realiseren silo-opslag

TS Systems BV heeft bij Van Wijhe Verf een silo-opslag, het pneumatisch transport, en de weging en dosering van poedervormige…

M.I.P.-silo voor zilverzand

Handelsonderneming Intracoat BV in Milheeze heeft voor de opslag van zilverzand een composiet silo van M.I.P. in gebruik genomen. De…

Rietveld breidt uit met M.I.P. tanks

Rietveld Logistics Group breidt haar dienstverlening uit met de op- en overslag van vloeistoffen. Recentelijk zijn op de containerterminal van…

M.I.P. silo Biscuiterie Thijs

M.I.P. Tanks & Silo’s heeft wafelbakkerij Biscuiterie Thijs in Weelde (België) een food grade composiet silo geleverd. De installatie voor…

M.I.P.-megasilo’s weer groter

Op de gloednieuwe locatie in Moerdijk fabriceert M.I.P. composiet tanks en silo’s met ongekende afmetingen. De opslag-kolossen kunnen meer dan…

Kosher certificatie M.I.P.

M.I.P. Group kan naast food-grade tanks en silo’s nu ook Kosher en Halal gecertificeerde opslagsystemen leveren. Naar aanleiding van een…

M.I.P. bouwt steeds grotere tanks

De acht composiet-tanks die onlangs de fabriek van M.I.P. in Moerdijk verlieten, zijn alweer een maat groter dan hun voorgangers….

M.I.P. silo’s voor voederfabrikant

Silobouwer M.I.P. heeft bij een diervoederfabrikant vier composiet silo’s geleverd. Het project betrof 3 silo’s van 50 m³ en 1…