Ga naar hoofdinhoud

KROHNE 80 Ghz radar voor krijt

KROHNE OPTIWAVE 6500

Soms zijn er applicaties waar een standaard continue niveaumeting niet voldoet en de modernste oplossing nodig is. Een voorbeeld is de nieuwe krijtsilo van kunststofproducent Pipelife. Hier bleek de KROHNE 80 GHz vrije radar OPTIWAVE 6500 uitkomst te bieden.

Al in 2006 beschreef KROHNE de omwisseling van een mechanisch niveaumeetsysteem voor een continue, geleide radarniveaumeting, en wel bij 3 silo’s van Pipelife, producent van kunststof leidingsystemen. Nu, 14 jaar later, kiest Pipelife wederom voor de nieuwste technologie en heeft het bedrijf één van haar tanks voorzien van een 80 GHz vrije radar.

Reflectiewaarden

Pipelife heeft in Enkhuizen diverse 18 meter hoge silo’s staan voor de opslag van PVC-poeders en krijt. Voor de niveaumeting van de PVC-poeders maakt Pipelife sinds 2006 en tot op heden gebruik van de OPTIFLEX 1300C geleide radar. Dit instrument (met meetkabel) was toentertijd als enige in staat om de lage reflectiewaarde (r) van PVC-poeder (1,6 of minder) te meten. Ter vergelijking: water heeft een r van 80.

Krijttank

In 2013 breidde Pipelife de fabriek uit met een aantal silo’s, waaronder één voor krijt. Ook deze silo werd vanwege de zeer lage reflectiewaarde van krijt voorzien van een OPTIFLEX 1300. Het instrument bleek echter in de praktijk niet goed te voldoen. Tijdens het vullen van de krijttank gaf de sensor problemen. Het sterk stuivende krijtpoeder hecht snel aan oppervlakken aan. In de aansluit-nozzle ontstond een productbrug tussen het krijt en de meetkabel. Hierdoor verzwakte het signaal van de sensor teveel om een meting te kunnen uitvoeren. Het probleem was ook tijdens onderhoudswerkzaamheden lastig op te lossen. Elektronische tuning leverde onvoldoende resultaat, zodat maar één oplossing overbleef: de juist geïntroduceerde 80 GHz vrije radar OPTIWAVE 6500.

Zonder kabel

De OPTIWAVE 6500 biedt als grote voordeel dat deze lage reflectiewaarden kan meten zónder gebruik te maken van een meetkabel. De platte en gladde antenne, vervaardigd uit PEEK (PolyEtherEtherKeton), voorkomt ophoping van materiaal en zorgt voor voor een gecentreerd signaal (smalle radarbundel). Dit betekent dat ook tijdens het vullen van de silo het productniveau nauwkeurig wordt gemeten. Het instrument is daarmee ideaal voor silo’s met stuivende of aanhechtende producten.

Actuele voorraad

Met de OPTIWAVE 6500 heeft Pipelife nu continu de beschikking over de actuele voorraad krijtpoeder. KROHNE is erg content met kans die Pipelife heeft gegeven om verder te kijken dan naar standaard-systemen. In nauwe samenwerking is een goede oplossing gerealiseerd.

Zie het volledige artikel in Vakblad BULK nr. 4, 2020

Zie ook Krohne niveaumeters voor silo’s Eilers

Bedrijfsgegevens KROHNE Nederland BV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.