Ga naar hoofdinhoud

De VPS-technologie uitgelegd

Virtual Private Server

VPS is een afkorting voor Virtual Private Server. De VPS-technologie bestaat uit de mogelijkheid om een fysieke server in meerdere virtuele servers op te splitsen.

Neem je een hostingservice af in de vorm van een VPS server dan zijn er meerdere websites op deze server geplaatst. Je hebt dan voor je eigen website een deel van deze server tot je beschikking. Daarom maakt ‘Private’ ook onderdeel uit van de afkorting, want je hebt een privédeel. Maak in dit artikel verder kennis met de VPS-technologie.

Virtuele servers

Door virtualisatie toe te passen op een fysieke server bestaat de mogelijkheid om meerdere virtuele servers te gebruiken. Dat betekent in de praktijk dat er sprake is van een fysieke server die vaker in gebruik is. Een ander kenmerk van deze technologie is dat er sprake is van inherent beveiliging. Dat betekent dat gecompromitteerd VPS geen invloed heeft op een andere VPS op dezelfde server. De technologie maakt het eveneens mogelijk om rekening te houden met de gewenste opslagcapaciteit en bezoekerscapaciteit, zoals bij VPS van transIP. Verder is het zo dat de technologie van virtualisatie eveneens toe te passen is om niet-uitwisselbare en uiteenlopende systemen te laten functioneren op dezelfde computer.

Ieder een eigen deel

Iedereen die gebruikmaakt van VPS krijgt een eigen deel en dus een kleine virtuele server van de fysieke server. Er is sprake van een toewijzing van een deel resources aan elke VPS. Het is ook zo dat bij elke VPS er sprake is van een eigen hoeveelheid schijfruimte en een eigen hoeveelheid RAM geheugen net als een apart bestandssysteem en besturingssysteem. Zo draait iedere VPS op een onafhankelijke manier op de fysieke server. Het is wel zo dat al het verkeer bij VPS naar binnen en naar buiten gebruikmaakt van dezelfde netwerkpoort.

Onafhankelijk functioneren van VPS

Een VPS is onafhankelijk in het functioneren ondanks dat er sprake is van de werking op een enkele fysieke server. Zo heeft een VPS met een hoge load daar bijvoorbeeld zelf alleen last van, maar is er geen sprake van invloed op de andere kleine virtuele servers. Dat is alleen in echt extreme situaties in theorie mogelijk. Bijvoorbeeld als er van buitenaf een DDos-aanval gericht is op de server. In dat geval is er namelijk sprake van een overbeladen systeem. Dat is alleen een extreme situatie die dan op zich niet vreemd is. Een DDos-aanval heeft namelijk ook de mogelijkheid om netwerken uit te schakelen.

Meer informatie over de VPS-technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.