Ga naar hoofdinhoud

Meetspecialist groeit met markt mee

De Densimeter van INADCO

INADCO is met haar meetapparatuur dé instrumentatiepartner geworden in de potgrond industrie. Door steeds in te spelen op nieuwe behoeften van de klant heeft het bedrijf haar portfolio uitgebreid tot een compleet programma innovatieve apparatuur voor de betrouwbare meting van de bulkdichtheid, het vochtgehalte en het debiet van inhomogene bulkgoederen.

Veen, een belangrijk bestanddeel van potgrond, is een natuurlijk product. De kwaliteit ervan – zelfs uit hetzelfde wingebied – varieert voortdurend. Daarbij komt dat hoogwaardige veengronden, zoals in Duitsland, langzaam uitgeput raken. Dit betekent dat steeds meer wordt uitgeweken naar laagwaardiger veen uit andere contreien, en naar veenvervangers. Gevolg van die toenemende variatie is dat de eigenschappen van de veenmengsels sterk fluctueren. Terwijl het eindproduct, namelijk potgrond, juist steeds consistenter van kwaliteit moet zijn. De robotisering bij het kweken van plantjes neemt namelijk toe, waardoor geen mogelijkheid meer bestaat om bij individuele plantjes de kwaliteit van de potgrond handmatig aan te passen. Er ligt dus een enorme uitdaging om een constante kwaliteit potgrond te leveren. Daarvoor moet men in het productieproces noodzakelijk steeds meer gaan meten en regelen. INADCO speelt op die behoefte in met de ontwikkeling van adequate meet- en regelsystemen.

Bulkdichtheid

Het meten van bulkstromen in de potgrondindustrie is een complexe aangelegenheid gezien de aard van de grondstoffen; vezelig, zanderig, samendrukbaar, vochtig en inhomogeen. Het stortgewicht varieert van 60 tot 1000 gr/l en de deeltjesgrootte van 0,1 tot 6 centimeter. Toch wilde men de bulkdichtheid van materialen betrouwbaar kunnen vaststellen. INADCO pakte de handschoen op.
Rond 2000 introduceerde INADCO de Densimeter om ‘lastige’ materialen zoals veen en potgrond correct te kunnen bemonsteren, voor de meting van de bulkdichtheid volgens Europese standaard. Dit apparaat waarborgt dat monsters steeds op dezelfde manier worden onttrokken, met de juiste interval en met voldoende product.
De Densimeter werkt met een plateau dat bij het overstortpunt van een band regelmatig heen en weer door de productstroom beweegt. Het materiaal dat op het plateau wordt opgevangen, komt terecht in een weegmeetcilinder. Wanneer de cilinder volledig is gevuld, opent de bodem ervan en valt het product terug in de productstroom. Uit het eindgewicht en het volume van het monster volgt de bulkdichtheid van het materiaal.

Bedrijfsgegevens INADCO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.