Ga naar hoofdinhoud

Veiligheid van variabele toerenregelingen

Variabele toerenregeling

Variabele toerenregelingen (VSD’s) van elektromotoren moeten gecertificeerde veiligheidsfuncties hebben. Deze geïntegreerde functies zorgen ervoor dat een installatie veilig kan worden gereinigd en onderhouden.

De koppeluitschakeling (STO) conform IEC 61800-5-2 voorkomt bijv. dat de elektromotor enige kracht uitoefent tijdens het ongecontroleerd tot stilstand brengen volgens Stopcategorie 0 van EN/IEC 60204-1. Een andere functie is ‘Veilige stop 1’ (SS1-t) die de STO uitvoert met een bepaalde tijdvertraging. Dit correspondeert met het gecontroleerd tot stilstand brengen conform Stopcategorie I van EN/IEC 60204-1. Hierbij kiest de VSD een vertragingscurve voor de motor. SS1-t is vooral nuttig wanneer inerte massa’s moeten worden vertraagd voordat het motorkoppel wordt afgeschakeld.

Ontwerpkosten

Als de SS1-t veiligheidsfunctie in de VSD is geïntegreerd, is er geen extern veiligheidsrelais meer nodig om de installatie gecontroleerd tot stilstand te brengen. Dit verlaagt de ontwerpkosten van de machine of de installatie. De VSD’s van WEG, fabrikant van elektromotoren, zijn voorzien van veiligheidsfuncties, zoals STO en SS1-t. Dit maakt het mogelijk om het aantal veiligheidsvoorzieningen dat vereist is om aan PL of SIL te voldoen, kan worden verminderd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.