Ga naar hoofdinhoud

Bascules Robbe bigbag-vullijn voor SUEZ Valomet

De ‘Apollo’ bigbag-vullijn van Bascules Robbe bij Valomet in Gent

Weegspecialist Bascules Robbe heeft bij Valomet in Gent, dochterbedrijf van afvalverwerker SUEZ België, een bigbag vullijn en 14 sampling stations geïnstalleerd. De maatwerk-systemen dragen bij aan de duurzame herwinning van non-ferrometalen uit bodemas.

SUEZ België houdt zich met meer dan 1900 medewerkers op 45 locaties bezig met het afval- en materialenbeheer van vele tienduizenden klanten. Een van de speerpunten van het wereldwijd opererende concern is het terugwinnen van waardevolle materialen uit afval. Ook uit de restproducten van de afvalverwerking haalt SUEZ weer grondstoffen. Zo wordt de bulk van de bodemas, die overblijft na de verbranding van afval in energiecentrales, gebruikt voor de aanleg van wegen of de productie van stapelbare bouwblokken.

Non-ferrometalen

In de fijne restfractie van de verwerkte bodemas zit echter nog aluminium, koper, lood en zink. SUEZ ontwikkelde daarom een duurzame technologie om ook deze non-ferrometalen voor de circulaire economie te kunnen inzetten. Met het zogeheten Valomet-proces wordt uit de verwerkte bodemas een reeks non-ferrometalen afgescheiden met een deeltjesgrootte tot 20 mm en een zuiverheid van 75%-95% (afhankelijk van het materiaal). Deze producten kunnen via smelterijen en raffinaderijen als nieuwe grondstof in de metaalindustrie worden hergebruikt. In 2015 startte SUEZ België een pilotplant die in één jaar een capaciteit van 1.300 ton non-ferrometalen behaalde.

Zie ook “Bascules Robbe vulstations voor DSM” uit Bulk 4, 2019

Bedrijfsvermelding Bascules Robbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.