Ga naar hoofdinhoud

Feeders met afgeschuinde spiraalschroeven SPS Solids Process Solutions

Om de prestaties van schroeffeeders bij adhesieve producten te verbeteren adviseert Brabender Technologie afgeschuinde spiraalschroeven.

De afgeschuinde spiraalschroeven zijn aan de buitenzijde van het spiraalprofiel naar achteren toe onder een lichte hoek afgeslepen. Het contactoppervlak tussen de schroef en de schroefbuis wijzigt hierdoor van een vlak in een lijn. Deze geometrie voorkomt dat product zich aan de binnenzijde van de schroefbuis opbouwt; het afgeschuinde profiel snijdt als een mes het product van de schroefbuis af. Bovendien is het benodigde draaimoment tot 50% lager dan bij conventionele spiraalschroeven. Hierdoor ontstaat minder warmte en is er minder risico op vervorming van de spiraalschroef. Schroeffeeders zijn vaak uitgevoerd met spiraalschroeven omdat deze een hoge doseercapaciteit combineren met een minimale productopbouw (gezien het kleine productcontactoppervlak van de spiraal).

Bladschroeven
Bij sommige producten is echter een bladschroef nodig om een ongecontroleerde uitstroom van product uit de feeder te voorkomen. Daartoe kan de bladschroef eventueel nog worden uitgevoerd met een dubbel blad (extra remming) en een progressieve spoed.

Dubbelschroeven
Producten met een nog sterkere neiging tot doorschieten kunnen vaak het beste worden gedoseerd met behulp van dubbelschroeven. Dubbel uitgevoerde concaafschroeven zijn wegens hun zelfreinigende werking ook geschikt voor het doseren van sterk adhesieve producten.

Zie ook Factoren die de prestatie van feeders beïnvloeden

Brabender Technologie wordt vertegenwoordigd door SPS Solids Process Solutions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.