Ga naar hoofdinhoud

Hameruitslag bij hoppers

Hameruitslag

Huiduitslag is een vervelend probleem. Meestal is het een reactie op invloeden van buiten het lichaam (zoals bij een allergie). De symptomen zijn een abnormale verandering in huidskleur, schilfering, blaasjes en bulten, om maar enkele dingen te noemen.

Soms geneest de aandoening spontaan. In andere gevallen kan de uitslag succesvol worden behandeld met een medicinale zalf. Dat geldt echter niet voor een vergelijkbaar fenomeen bij hoppers: ‘hameruitslag’. Een veel voorkomend verschijnsel dat zich niet zomaar laat oplossen.

Diagnose

De diagnose is eenvoudig te stellen op basis van de aard en de plaats van de aandoening. De conditie van het staal zegt genoeg en anders wel de locatie van de hameruitslag; nabij de uitloop van de hopper. De directe oorzaak van het probleem is een invloed van buitenaf; het slaan met een zware hamer op de wand. In vrijwel alle gevallen gebeurt dit omdat de materiaalstroom in de hopper stagneert. Maar  uiteindelijk verergert de moker de narigheid. Bovendien is slaan een arbeidsintensieve en onveilige behandeling. Een veel betere oplossing is de inzet van een correct gedimensioneerd en goed geplaatst trilapparaat. Want juist bij hameruitslag geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Larry Horrie, Martin Engineering, www.martin-eng.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.