Ga naar hoofdinhoud

Hethon feeders voor ‘lastige’ stoffen

Flexibele wand-feeder

Hethon in Doetinchem, bekend van de flexibele wand-feeder, is specialist in de handling en het nauwkeurig doseren van moeilijk stromende materialen. Het familiebedrijf ontwikkelt en fabriceert in eigen huis maatwerk-oplossingen voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Op basis van een jarenlange ervaring is Hethon Nederland BV in staat om voor de handling en het doseren van moeilijk stromende materialen een compleet programma betrouwbare oplossingen aan te reiken. Naast de bekende Hethon Feeder (in alle denkbare maten en uitvoeringen) omvat het portfolio onder meer compacte bigbag losstations (met product-activering), zakkenstortkabinetten, VacuFeed zuigtransportsystemen, toevoerschroeven en zakkencompactors. Hethon levert niet alleen stand-alone machines, maar realiseert ook turn key procesinstallaties.

Variëteit

Elke toepassing vraagt om maatwerk-systemen waarbij aan randvoorwaarden moet worden voldaan met betrekking tot capaciteit, flexibiliteit, besturing, doseernauwkeurigheid, voedselveiligheid en reiniging, om maar enkele dingen te noemen. De grote variëteit in vraagstellingen vanuit allerlei markten maakt Hethon tot een flexibele, oplossingsgerichte onderneming. Het komt geregeld voor dat in eigen huis of op locatie testen worden uitgevoerd. Niet zelden leidt dat tot innovaties of unieke, eenmalige oplossingen.

Flexibele wand-feeder

Een belangrijke speerpunt in het programma is de flexibele wand-feeder; een compact apparaat dat Hethon al in 1988 ontwikkelde en dat sindsdien wereldwijd succesvol wordt toegepast in talloze applicaties onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Van het nauwkeurig doseren van cohesieve poeders tot de productvriendelijke verwerking van kwetsbare granulaten.

Doseertrechter

Het hart van de Hethon Feeder is een doseertrechter van een speciaal, soepel polyurethaan. In de bovenzijde ervan is een stalen verstevigingsprofiel geïntegreerd. De zijwanden van de trechter worden van buitenaf ‘gemasseerd’ met behulp van peddels. Het product in de trechter krijgt hierdoor geen kans voor brugvorming of ratholing, zodat het probleemloos in de ondergelegen schroef loopt en nauwkeurig kan worden gedoseerd. Ook voorkomen de peddels dat mengsels segregeren. Dankzij de behoedzame beweging blijven kwetsbare producten intact. Een ander voordeel is dat het product contactloos wordt geactiveerd, dus zonder dat het in aanraking komt met een woel- of mengwerktuig. De beweging van de peddels kan onafhankelijk van het toerental van de doseerschroef worden geregeld, zodat voor elk product een optimale instelling kan worden gevonden. Ook beschikt Hethon over een uitvoering met verstelbare peddels.

Gravimetrisch

De Hethon Feeders hebben robuuste, stalen buisframes waarop desgewenst een silo kan worden afgesteund. Ze zijn leverbaar in diverse maten en (explosieveilige) uitvoeringen, met capaciteiten van 0,08 tot meer dan 20.000 liter per uur. De feeders kunnen zowel volumetrisch als gravimetrisch doseren. In het laatste geval kan het apparaat op een bijpassende weegschaal worden gemonteerd (Loss in Weight). Ook is het mogelijk om de verpakking te wegen waarin de feeder doseert (Gain in Weight). In combinatie met de zelflerende software kan men werken met vooraf ingestelde recepten en grof/fijn-doseringen voor een nog hogere nauwkeurigheid.

Opties

Voor de Hethon Feeders bestaat een scala aan roestvaststalen doseerschroeven en nozzles. Men heeft keuze uit asloze schroeven, schroeven met een vaste of uitneembare kern en T-nozzles met of zonder pneumatisch bediende afsluiter. De doseertrechters zijn leverbaar in zes verschillende soorten, elk met een kenmerkende kleur. Zo zijn er hitte- en zuurbestendige trechters, anti-statische trechters en voedselveilige trechters (FDA-gecertificeerd). Een zevende hopper – FDA én Atex-gecertificeerd – bevindt zich in de ontwikkelingsfase. De trechters zijn eenvoudig uitwisselbaar. Het is dus handig en tijdbesparend om voor elk product een eigen trechter in te zetten. Met opzethoppers kan de inhoud van de feeders tot een factor 10 worden vergroot. Andere opties zijn bijvoorbeeld veiligheidsroosters en niveauschakelaars. Diverse systemen zijn leverbaar in Atex-uitvoering.

Reiniging en onderhoud

De schroeven, doseertrechters en opzethoppers zijn zonder gereedschap eenvoudig te demonteren, waardoor ze snel zijn te reinigen. De feeder heeft weinig bewegende onderdelen en vraagt daarom niet veel onderhoud. Nog eenvoudiger uitgevoerd zijn de Hethon Basic Feeders voor goed stromende materialen. Deze economische apparaten hebben geen flexibele wand maar een vaste, roestvaststalen trechter van 16 liter en een doseercapaciteit tot 24 tot 820 liter/uur, afhankelijk van de toegepaste schroefdiameter.
De toepassing bepaalt de oplossing. Met oog voor detail en kracht in snelheid zet Hethon zich in voor een perfecte productflow.

Over Hethon Nederland BV

De oorsprong van Hethon Nederland BV is de start van Gerard Heikens in 1973 met de productie van fijnmechanische onderdelen voor de grafische industrie. Later bouwde hij een filmontwikkelmachine, inclusief chemicaliënpomp. Ook importeerde Heikens membraanpompen. In 1978 werd de import- en verkoopmaatschappij Hethon International opgericht. Eind jaren 80 ontstonden zusterbedrijven in Duitsland, België en Frankrijk, alsmede een Japans-Nederlandse joint venture. In 1990 verhuisde Hethon International vanuit Ruurlo naar een nieuw bedrijfspand in Hengelo en werd de naam aangepast aan die van de buitenlandse zusterbedrijven: Hethon Nederland BV. Inmiddels gooide het bedrijf hoge ogen met een vinding die in 1988 het licht zag; de Hethon flexibele wand-feeder voor het doseren van moeilijk stromende poeders. In 2000 werd de productie gedeeltelijk ondergebracht in Slowakije, Na het aantreden in 2008 van dochter Brenda Heikens als directeur, is ervoor gekozen om alle producten in eigen huis te produceren. In 2010 werden de buitenlandse magazijnen gecentraliseerd in Hengelo. De verdere groei van het bedrijf maakte een nieuw onderkomen noodzakelijk. In 2013 verhuisde Hethon Nederland BV naar een veel groter pand in Doetinchem.

Bedrijfsgegevens Hethon Nederland BV

Hethon zakkenstortkabinet boven een Hethon Feeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.