Ga naar hoofdinhoud

Ventilec levert Unilin custom made doseersysteem

Koppelstuk voor bigbag

Ventilec heeft een maatwerk doseer- en weegsysteem gerealiseerd bij Unilin Panels, producent van houten platen en vloerbedekkingen. De installatie is uniek voor België en bundelt alle kwaliteiten die Ventilec in huis heeft.

Unilin Panels in Oostrozebeke (B), bekend van de panelen voor de bouw- en interieursector, werkt al jaar en dag samen met Ventilec uit Lokeren (B), specialist in machinebouw. Zo werd Ventilec ook ingeschakeld om een moeilijk doseerbaar additief – een brokkelig en kleverig materiaal – vanuit bigbags aan een productielijn van Unilin toe te voegen. De installatie combineert alle faciliteiten waar het bedrijf voor gekend staat: het masseren van de bigbag, het afzuigen van het stof, het doseren van het additief en het transporteren van het additief via schroef- en pneumatisch transport tot het lossysteem. Dit unieke systeem is uit één frame opgebouwd, en helemaal op maat van de klant gebouwd. Bijna alle onderdelen zijn door Ventilec zelf ontwikkeld.

Bigbag losstation

Ventilec bouwde twee identieke installaties. Ze staan op het gelijkvloers zodat de bigbags makkelijk zijn aan te voeren. De operator dient slechts een bigbag met een hijsframe op te heffen en stofdicht aan een dubbelwandige buis te koppelen; de rest gaat automatisch. Het losstation is voorzien van een massagesysteem om product dat in de bigbag vast zit, los te kneden. Na lediging wordt de bigbag samengedrukt. Een compacte stofafzuigingsinstallatie voorkomt dat de operator met het product in contact komt of dat er stof naar buiten treedt.

Twee doseerlijnen

De inhoud van de bigbags wordt via twee hoppers naar aparte doseerlijnen gevoerd. Voordeel van deze tweeledige lijn is dat er op verschillende snelheden kan worden gedoseerd. De hoppers zijn uitgerust met filters die ervoor zorgen dat al het stof in de installatie gecapteerd blijft. Omdat de stof vrij kleverig is, zijn er woelers onder de hoppers geplaatst. Die verpulveren de brokken tot fijn product, zodat je heel fijn en nauwkeurig kunt uitdoseren. Onder de hoppers zitten de doseerschroeven om te kunnen doseren op gewicht. Per unit zijn er drie weegcellen.

Pneumatisch transportsysteem

Alles wordt gedoseerd in het pneumatisch transportsysteem. Het product wordt hiermee naar een cycloon gezogen. Deze bestaat uit twee ontvangsthoppers met interne filterpatronen. Dankzij twee rotatiesassen is er altijd voldoende onderdruk en kan alles continu blijven draaien. Via een doseersluis belandt het product dan uiteindelijk in de productielijn.”

PLC-sturing

De PLC-sturing voor de hele installatie is eveneens door Ventilec ontwikkeld. Het gaat om een continu productieproces dat een continue doseerflow moet hebben. Tijdens het bijvullen van de hoppers bevriest de dosering op de dan geldende waarde. Na het bijvullen wordt gecontroleerd of de dosering nog overeenkomt met de gewichtsafname in de bunker. Zo nodig wordt een correctie toegepast. Het systeem steunt bovendien op een database van waaruit te zien is hoe veel er nog gedoseerd moet worden.

Bedrijfsvermelding Ventilec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.