Ga naar hoofdinhoud

Allgaier contactdroger voor proceswater

Allgaier CD Contact Droger

De Allgaier CD-Dryer is een efficiënte contactdroger voor proceswater met vaste, opgeloste of gesuspendeerde bestanddelen. De contactdroger is voorzien van dubbelwandige, met stoom verwarmde schijven. De verkregen vaste stof wordt continu van de schijven afgeschraapt als een droog, vrijstromend materiaal.

De Allgaier CD-Dryer is een schijvendroger voor de productie van vaste stoffen met een laag restvochtgehalte. De machine wordt al decennia wereldwijd succesvol toegepast in tal van sectoren. Allgaier Process Technology GmbH heeft de CD-Dryer recentelijk volledig opnieuw ontworpen voor toepassingen in de Europese markt. De machine kan, ondanks zijn compacte bouw, een waterverdamping tot 4 ton per uur realiseren.

Droogprincipe schijvendroger

De te behandelen vloeistof wordt via ‘feed pipes’ in overmaat geleid op beide zijden van elke met stoom verwarmde schijf van een roterende schijvenbundel. Bij het afvloeien naar een recirculatietank laat de vloeistof op de hete schijven een film achter. Het water in de film verdampt nog voordat de schijven één omwenteling hebben gemaakt. Er ontstaat een vaste stof die met messen van de schijven wordt afgeschraapt. Het droge materiaal valt in een productgoot die het voor verdere verwerking afvoert. De geringe hoeveelheid, maar zeer vochtige drooglucht wordt aan de bovenzijde van de CD-Dryer middels een ventilator afgezogen.

Drooginstallaties

Drooginstallaties voor de winning van vaste stoffen uit oplossingen of suspensies kunnen worden ingedeeld in twee categorieën:

  1. Convectiedrogers (zoals sproeidrogers en fluid bed drogers)
  2. Contactdrogers (zoals dunne film-, schijven- en walsdrogers)

In de meeste gevallen is het zinvol om de te verwerken materiaalstromen vooraf in te dikken. Hoe hoger het vaste stofgehalte, des te minder water moet worden verdampt en des te lager zijn de energiekosten.

Convectiedrogers

Convectie-drogers maken gebruik van hete gassen, die ontstaan bij de verbranding van aardgas, stookolie of biomassa. De afgassen worden vaak gemengd met omgevingslucht en ingezet om stoom op te wekken of thermische olie te verhitten. Vervolgens zorgen warmtewisselaars voor de verwarming van verse lucht, die in het te drogen materiaal wordt geleid. Tijdens het droogproces wordt een vochtige luchtstroom met stofdeeltjes naar de omgeving afgevoerd. Deze luchtstroom dient te worden gereinigd en leidt bovendien tot een aanzienlijk warmteverlies.

Contactdrogers

Contactdrogers brengen de warmte voor de waterverdamping over via een wandoppervlak. In de regel wordt dit oppervlak verhit met verzadigde stoom onder hoge druk. De zeer hoge warmteoverdracht, kenmerkend voor de condensatie van stoom, beperkt de grootte van het benodigde wandoppervlak. Contactdrogers verbruiken weinig meer energie dan nodig is voor de opwekking van de stoom. Voor de waterverdamping in het product zijn slechts kleine luchtvolumes nodig, zodat de bijbehorende warmteverliezen laag zijn. Dit betekent dat de afgevoerde drooglucht niet of nauwelijks behandeling vereist. Een contactdroger is daarmee aanzienlijk economischer dan een convectie-droger.

Dunne film-drogers

Contactdrogers zijn wat betreft hun specifieke energieverbruik vergelijkbaar met eentrapsverdampers, zoals dunne film-drogers. Een dunne film-droger is echter gevoelig voor vloeistofdoorbraken bij een variatie in de concentratie, de viscositeit of de hoeveelheid toegevoerde vloeistof.

Walsdrogers

Walsdrogers bestaan uit twee met stoom verwarmde cilinders waartussen het te drogen materiaal wordt gevoerd. Het materiaal wordt vervolgens op de wand geperst en aan weerszijden van de cilinders afgeschraapt. Voor een industriële productiecapaciteit zijn zeer grote cilinders nodig. Deze hebben vanwege de hierin optredende drukken wanden met een dikte tot wel 50 mm. Aangezien het gedroogde product over de volledige breedte van de cilinders moet worden afgeschraapt, zijn instelbare mes- of schraapsystemen nodig.

Zie het uitgebreide, volledige artikel in BULK 3 – 2019

Zie ook Allgaier gaat digitaal

Zie ook Sproeidrogers en fluid bed drogers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.