Ga naar hoofdinhoud

Elektrische Geelen-droger voor Cargill-Ewos

Warmtepompen van Geelen-droger (foto: Kjartan Mæstad/Cargill)

Cargill-Ewos aquafeed-fabriek in Bergneset, net boven de poolcirkel in Noorwegen, heeft een Geelen Counterflow elektrische tegenstroomdroger in gebruik genomen. Het is de grootste installatie van zijn soort ter wereld.

De elektrische droger, een duurzaam alternatief voor gasbranders, vermindert het energieverbruik voor het droogproces met 75% (15.000 MWh per jaar). Ook is de CO2-uitstoot van het droogproces (voorheen 3000 ton per jaar) geëlimineerd. Hiermee is Cargill-Ewos Bergneset de eerste emissievrije voerfabriek ter wereld. De gasbranders blijven overigens op hun plaats om voor redundantie te zorgen.

Warmtepompen

Aan de inbedrijfstelling van de Geelen-droger zijn acht jaar van brainstormen, ontwerpen en proeftesten voorafgegaan. De installatie is met 15 droogdekken, warmteterugwinning en vier hoge temperatuur warmtepompen de grootste tegenstroomdroger ter wereld. De komende maanden zullen nog twee elektrische tegenstroomdrogers worden opgestart in Zuid-Korea en China.

Geelen Counterflow tegenstroomdroger
De tegenstroomdroger heeft 15 droogdekken

Energiebesparing

Sander Geelen, CEO van Geelen Counterflow: “Warmteterugwinning en hoge temperatuur warmtepompen zijn inmiddels een bewezen alternatief voor gasbranders voor het drogen van geëxtrudeerd voer. De droger bij Cargill-Ewos presteert met een COP (Coefficient Of Performance) van ongeveer 4. Dit betekent dat de warmtepompen slechts 1 kWh elektriciteit nodig hebben om 4 kWh warmte te leveren aan de droger. Die andere 3 kWh wordt teruggewonnen uit de warme natte lucht die de droger verlaat. Dat levert een 75% energiebesparing op. Dankzij hernieuwbare elektriciteit is alle uitstoot van zowel CO2 als NOx geëlimineerd.”

Aquafeed valt van dek op dek voor een geleidelijke droging
Aquafeed valt van dek op dek voor een geleidelijke droging (foto: Moloen Media)

Zie ook Geelen elektrische drogers voor petfood (video)

Bedrijfsgegevens Geelen Counterflow

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.