Ga naar hoofdinhoud

Geelen elektrische drogers voor petfood (video)

Elektrische droger

Geelen Counterflow heeft twee opdrachten ontvangen voor de levering van elektrische drogers voor geëxtrudeerd petfood. De machines worden in 2021 geïnstalleerd bij twee verschillende klanten; een in Zuid-Korea en een in China.

Beide elektrische drogers worden in eerste instantie met gasbranders in gebruik genomen. Dit maakt installatie en inbedrijfstelling mogelijk volgens de standaard procedures. Een paar maanden later, als de drogers eenmaal draaien, gaan de Counterflow Recovery Units (CRU) energie terugwinnen door de warme, vochtige lucht die uit de drogers komt, te condenseren.

Industriële warmtepompen

Het aldus gewonnen warme water wordt met behulp van industriële warmtepompen zodanig verhit dat daarmee kan worden voorzien in de volledige warmtebehoefte van de droger. De warmtepompen leveren 2400 kW warmte aan een 7-deks tegenstroomdroger. Het netto energieverbruik van de droger zal hierdoor tot 65% lager liggen en is uitsluitend elektrisch.

CO2-neutraal

Wanneer de elektriciteit wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, werkt de droger CO2-neutraal en kan de CO2-uitstoot van de hele productielijn met meer dan 50% worden verlaagd. Geelen Counterflow begon met de ontwikkeling van deze technologie in 2014. In 2016 vonden testen plaats op pilotschaal waarna het proces werd opgeschaald. De technologie is sinds 2018 op de markt.

Elektrificatie

Elektrificatie door middel van warmtepompen is de enige technologie waarmee niet alleen de CO2-uitstoot van drogers wordt geëlimineerd, maar ook de energie-efficiëntie aanzienlijk wordt verbeterd.

Bedrijfsgegevens Geelen Counterflow

Elektrische droger Geelen Counterflow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.