Ga naar hoofdinhoud

Introductie sproei- en fluid bed drogen

Sproeidroger

Deze introductie over sproei- en fluid bed drogen verwijst naar een uitgebreider artikel over dit thema. Centraal daarbij staat de optimalisatie van dergelijke drooginstallaties, die vaak onder de maat presteren.

Dit heeft te maken met de complexe afweging van energiebesparing, productkwaliteit, drogerontwerp en veiligheid. Voor de optimalisatie van droogprocessen kunnen proces- en productanalyses worden ingezet, maar ook simulatiemodellen. Dit leidt al snel tot 10-20 procent besparing in operationele kosten. De belangrijkste werkpaarden in de droogindustrie zijn de sproeidroger, de fluid bed droger (ofwel wervelbeddroger), de trommeldroger en de walsdroger.

Weinig processen zijn zo breed verspreid in de industrie als drogen. De diversiteit aan te drogen producten en doorzetten is enorm. Het scala loopt van het drogen van agribulk in tientallen tonnen per uur tot het drogen van medicijnen op zeer kleine schaal. Producten worden gedroogd om de houdbaarheid te verlengen, de verwerking te vereenvoudigen, het (transport)gewicht te verminderen of een volgende processtap mogelijk te maken.

Lees dit uitgebreide artikel over sproeidrogers en fluid bed drogers

Eén reactie op “Introductie sproei- en fluid bed drogen

  • In het kader van toenemend gebruik van elektriciteit als energie-source, en met als extra voordeel dat CO2-vrij gedroogd en verwarmd kan worden, wint microwave energy transfer (volumetrisch drogen) steeds meer terrein op deze klassieke systemen (minder efficiënte en veel tragere convectiedrogen). Ook hier zijn process-installaties van >10 ton/uur steeds meer aan de orde. Een overweging waard om Capex/Opex eens te vergelijken….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.