Ga naar hoofdinhoud

Veel bezoekers Duurzame Droogenergie Dag

Opening DDD met v.l.n.r. Martijn Fox (NWGD), dagvoorzitter Rens Merkelbach en Jos Verleg (BULK). Foto: Elco van der Meer.

De première van de ‘Duurzame Droogenergie Dag’ op 13 juni in het Orpheus Theater in Apeldoorn was met maar liefst 175 deelnemers – van eindgebruiker tot toeleverancier – een absolute topper. Een sterk lezingenprogramma, de table tops van sponsoren en de ruime netwerk-gelegenheden oogstten veel lof. De organisatie van het evenement was in handen van BULK en de Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD).

De grote belangstelling voor de Duurzame Droogenergie Dag (DDD) is een logisch gevolg van de ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden om droogprocessen energiezuiniger te maken. Drooginstallaties – zoals sproeidrogers, wervelbeddrogers en banddrogers – verbruiken immers veel aardgas of elektriciteit. De kosten daarvan bepalen voor een belangrijk deel de prijs van het eindproduct. Bovendien is een hoog energieverbruik onwenselijk vanwege de hiermee gepaard gaande CO2-uitstoot en de invloed daarvan op het klimaat. De DDD-deelnemers lieten zich daarom graag bijpraten over de technische mogelijkheden om op droogprocessen substantiële energiebesparingen te behalen.

Aandacht voor de presentaties op Duurzame Droogenergie Dag.
Aandacht voor de presentaties (Foto: ELco van der Meer).

Initiatief

De Duurzame Droogenergie Dag is een initiatief van BULK en de Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD). Jos Verleg, hoofdredacteur BULK, herinnert zich dat hij een jaar geleden het idee voor het evenement deelde met David Hollestelle, secretaris van het NWGD-bestuur: “Het bleek dat men daar precies hetzelfde van plan was, voor de eigen achterban. Dat voornemen legde de basis voor een succesvolle samenwerking en een bredere opzet.”
NWGD penningmeester Martijn Fox was direct ook enthousiast en zette er persoonlijk de schouders onder. De respons vanuit de markt was navenant: “We rekenden voor het evenement op 70 of misschien zelfs 100 mensen, maar uiteindelijk mochten we 175 professionals verwelkomen. Van industriële eindgebruikers tot aan de toeleveranciers van instrumentatie, besparingsoplossingen en de drooginstallaties zelf.”

Sprekers

Na de opening van de Duurzame Droogenergie Dag door Jos Verleg en Martijn Fox werd de vloer vrijgegeven voor de presentaties van in totaal acht experts met elk hun eigen specialismen. Dagvoorzitter Rens Merkelbach slaagde er met zijn vlotte en vrolijke stijl in om de sprekers op een leuke manier met elkaar te verbinden en de deelnemers in de zaal uit te lokken om vooral te reageren. Een mooi hulpmiddel daarbij was de ‘catch box’, een zachte dobbelsteen-microfoon die van de een naar de ander werd overgegooid.

Keynote

Keynote-spreker Jan Grift (Blue Terra) beet het spits af met een verhelderende lezing over de ontwikkelingen in de warmtepomptechnologie en de integratie van een warmtepomp in een specifieke droogtoepassing. De daarop volgende redenaars pakten deze rode draad op met verhandelingen vanuit hun eigen kennis en ervaringen. Jos Verleg: “Bijzonder was ook dat een internationaal erkende droogexpert als Mathias Trojosky (Allgaier), hoewel niet op de sprekerslijst, als deelnemer zijn inzichten deelde.”
Martijn Fox was met name onder de indruk van de lezing van Bernd Feuerriegel (Lübbers Anlagen und Umwelttechnik): “Hij stal voor mij de show met een inhoudelijk diepgaande en ook cijfermatige onderbouwing van de mogelijkheden voor energiebesparingen in droogprocessen.”

Key-note spreker Jan Grift (Blue Terra).
Key-note spreker Jan Grift van Blue Terra (Foto: Elco van der Meer).

Eensgezind

Jos Verleg vult aan dat de sprekers onderling wonderlijk eensgezind optrokken: “Ik maak niet vaak mee dat sprekers elkaar zo goed beluisteren en aanvullen. Het is mooi om die interesse over en weer te zien. Dat stimuleerde ook de zaal om de aandacht er bij te houden, mee te doen en ideeën te delen”. Martijn Fox: “Zo kwam er bijvoorbeeld een praktische tip voor het realiseren van een aansluiting op het hoogspanningsnet.”

Table tops

De netwerkgelegenheid tussen de voordrachten en tijdens de uitstekende zelf-service lunch werd goed gebruikt om elkaar beter te leren kennen en kennis uit te wisselen. Dat was zeker ook het geval bij de table tops waar sponsors van de Duurzame Droogenergie Dag hun oplossingen presenteerden. Deelnemers toonden belangstelling en er was dan ook bij elke table-top de nodige reuring.

Wrap-up

Aan het eind van het lezingenprogramma gaf Martijn Fox een wrap-up van de dag: “De nadruk lag op de integratie van warmtepompen in verschillende drooginstallaties; de daarvoor benodigde technologie en de te behalen energiebesparingen. Nog steeds is er voor eindgebruikers veel ‘laaghangend fruit’ te plukken. Voor forse besparingen zijn soms flinke investeringen nodig, maar de terugverdientijd hiervoor is in de meeste gevallen zeker acceptabel. Het is echter van essentieel belang om met besparingsprojecten nog vandaag aan de slag te gaan!”
In elk geval werden de gesprekken hierover, onder het genot van een hapje en een drankje, voortgezet in de luxe foyer van het Orpheus Theater. De contacten zijn gelegd, de technologie is beschikbaar, de bal ligt voorlopig weer bij de droogindustrie.

Sponsors

De Duurzame Droogenergie Dag is mede mogelijk gemaakt door de volgende technologiepartners:

  • ANDRITZ Gouda
  • BEKO Technologies
  • BHS Sonthofen
  • Dutch Drying Systems
  • Dinnissen Process Technology Hosokawa Micron
  • Lessine
  • Lübbers Friesland
  • MEAM
  • Munters
  • Ventilex

Meer informatie over de sprekers en het programma: Duurzame Droogenergie Dag 📹

Zie ook het fotoalbum

Over droogtechnologie in het algemeen: Sproeidrogers en fluid bed drogers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.