20 maart 2019
Lindor hee aan een Duitse klant een
geavanceerde machine geleverd voor
het karamelliseren van vrucht
akes.
Het product wordt in één en dezelfde
installatie gemengd, gecoat, gedroogd
én geroosterd. Hierdoor vindt het pro-
ces sneller en eciënter plaats, en ver-
betert bovendien de productkwaliteit.
Toen Lindor contact legde met een Duit-
se handelaar en verwerker van ‘fair trade’
exotisch fruit kon niemand vermoeden dat
dit zou resulteren in een opdracht voor de
levering van een unieke installatie. Lin-
dor ontwierp en leverde een machine die
in staat is om vier processen uit te voeren:
mengen, coaten, drogen en roosteren. De
installatie wordt op een vloeroppervlak
van slechts 4 bij 4 meter ingezet voor het
karamelliseren van zuidvruchten.
Vrucht
akes
“De gekaramelliseerde vruchtflakes van
onze klant zijn een populair product”,
zegt Michael Kaiser, salesmanager Lindor
Duitsland. “Maar het karamelliseren was
een zeer arbeidsintensief en tijdrovend
proces. Men ging daarom op zoek naar een
efficiëntere manier om de gezoete vrucht-
flakes te maken. Wij konden dankzij de er-
varingen met onze Lindor procesmachines
een innovatief proces voorstellen.”
Proces
De basis van het proces is een Lindor
schoepenmenger die de grotere en klei-
nere flakes productvriendelijk en in kor-
te tijd mengt. Een speciale sproeier bij de
productinlaat spuit vervolgens een suiker-
oplossing over de flakes. Intussen draait
de menger door, zodat de flakes aan alle
kanten worden besproeid en zich een ge-
Lindor combineert 4
processen in 1 machine
Afb. 1 Een Lindor-machine die mengt, coat, droogt én roostert
BULK / Artikel2 / Mengtechnologie Tekst: Jos Verleg
20-21_lindor.indd 20 06-03-19 10:24