Pagina 17 van: Bulk #1-2021

17februari 2021 1 / Droogtechnologie
Afb. 4 Duurzame instant soepen van Future
Kitchens
Afb. 3 Dunne lmverdamper van VOMMAfb. 2 Pilot plant RMD-droger (capaciteit 100 kg/uur)
www.futurekitchens.nl
Teagasc en belanghebbenden uit de Ierse
zuivelindustrie. De uitbreiding behelst de
ontwikkeling en installatie van een ener-
giezuinige continudroger van de Italiaanse
machinefabriek VOMM, in samenwerking
met het Franse l’Institute National de Re-
cherche pour l’Agriculture, l’alimentation
et l’Environnement (INRAE).
Kristallisatie
De installatie van VOMM is ontwikkeld
voor de energiezuinige verwerking van
wei-permeaat. Bij conventionele droogpro-
cessen wordt de vloeistof eerst geconcen-
treerd. Het droge stofgehalte neemt dan toe
van 6% tot 60%. Vervolgens vindt een kris-
tallisatie plaats, gevolgd door een sproei-
droging. Hierbij ontstaat een poeder met
een droge stofgehalte tot 97%. De sproei-
droging vereist veel meer energie dan de
kristallisatie. Toch wordt geconcentreerd
tot slechts 60%, omdat anders de viscosi-
teit van het permeaat te hoog wordt.
Dunne lmverdamper
De continudroger van VOMM maakt ge-
bruik van het innovatieve PST-proces
(Poudre Sans Tour). Dit proces is gebaseerd
op een geroerde dunne-fi lmverdamping
waarbij de viscositeit mechanisch wordt
gemanipuleerd. Zo handhaaft men een
vloeibare toestand ondanks een hoog dro-
ge stofgehalte. Het PST-proces maakt het
mogelijk het permeaat te concentreren tot
maar liefst een droge stofgehalte van 80%.
Dit materiaal kan vervolgens nat worden
gegranuleerd tot een droge stofgehalte
van zelfs 88%. De uiteindelijke thermische
droging kost daarom veel minder energie,
waardoor het hele droogproces aanmerke-
lijk zuiniger is dan bij een conventionele
sproeidroger.
Van plantaardig overschot tot instant soep;
Floris Schoenmakers (Future Kitchens)
Future Kitchens is begin 2020 opgericht
door Floris Schoenmakers en Jef Cavens.
De startup houdt zich bezig met de produc-
tie en verkoop van instant soepen op basis
van groenten. Hiertoe worden bij boeren
productieoverschotten opgekocht die an-
ders als afval zouden worden gestort. Fu-
ture Kitchens draagt zo bij aan een reduc-
tie van de methaanuitstoot, wat past in de
klimaatdoelstellingen van de overheid. De
groenten worden verwerkt tot een puree,
die vervolgens in een vriesdroger wordt
verpoederd. De enkelvoudige ingrediënten
worden met kruiden gemengd en afgevuld
in een duurzame verpakking voor eenma-
lig gebruik. Deze verpakking is vervaar-
digd uit suikerriet. Tot dusver is instant
soep de enige productcategorie van Futu-
re Kitchens, maar met dezelfde technolo-
gie kan bijvoorbeeld ook babyvoeding of
een smoothie worden gemaakt. Aangezien
vriesdrogen een energie-intensief proces
is, zoekt het bedrijf nog naar alternatieven
zoals ‘refractance window drying’. Futu-
re Kitchens verbindt daarmee een gezond
tussendoortje van topkwaliteit met een
duurzaam productieproces. Het bedrijf is
erkend als B Corporation; een keurmerk
voor ondernemers die naast winst en aan-
deelhouders ook mens, milieu en maat-
schappij als uitgangspunt nemen.
Droging en eiwittransitie; Paul van der Wei-
de (Cosun)
Eind 2019 nam Cosun Beet Company (voor-
heen Suiker Unie) in samenwerking met
HAS, BiosciensZ en The Protein Brewery
haar Green Protein Excellence Center
(GPEC) offi cieel in gebruik. Het centrum is
een open innovatieplatform voor startups
en mkb-bedrijven. Een van de projecten in
het kader van de eiwittransitie is de duur-
zame winning van hoogwaardig eiwit uit
bietenblad met behulp van een nieuw ex-
tractieproces. Dit proces is ontwikkeld en
gepatenteerd door TNO. Royal Cosun – het
moederbedrijf van Cosun Beet Company –
heeft de exclusieve licentie op het patent.
Demo-plant
In een demo-plant op Nieuw Prinsenland
in Dinteloord wordt het eiwit uit bieten-
blad – en in de nabije toekomst ook uit blad
van andere gewassen – geëxtraheerd. Elke
hectare bietengewas levert 20 tot 30 ton
bietenblad. Daaruit kan 180 à 280 kg Ru-
BisCO-eiwit worden gehaald. De levens-
middelenindustrie kan dit functionele,
plantaardige eiwit in allerlei producten ge-
bruiken, bijvoorbeeld in vleesvervangers,
(schuim)gebak, dranken, sauzen en des-
serts.
Productielijn
Cosun Beet Company streeft ernaar om te-
gen 2022 de eerste grootschalige productie-
lijn draaiend te hebben. Een van de uitda-
gingen bij de verwerking van
RuBisCO-eiwit is de warmtegevoeligheid
ervan. Dit betekent dat concentratie en
• Energy efficient drying at
high air inlet temperature
• Heat recuperation from
exhaust air
• Creating premium
powder properties, e.g.
solubility
• Saving product
properties by preventing
heat damage
• 1-2 orders of magnitude
smaller drying chamber
• Major saving in building
costs
• Integrated particle
separation
• Improved mass and heat
transfer
• Integrated particle
segregation
• Fast transfer from hot air
to cold air zone
Intensified,
high G-force
operation
Drying very
short time
at high
temperature
Low
operational
costs
Small
footprint,
low CapEx
RMD
16-17-18-19_nwgddroogcongres.indd 17 29-01-21 11:32