Pagina 31 van: Bulk 1-2022
31februari 2022
Afb. 4 Jos Jennissen, CEO Holland Malt
Afb. 3 Jaarlijks produceert Holland Malt 405.000 ton mout
Moutproces
Om gerst voor het brouwen van bier ge-
schikt te maken, wordt het eerst gemout.
Bij het mouten wordt de gerst geweekt in
water, waarna het in warme kamers kan
ontkiemen. Tijdens het kiemen ontstaan
enzymen die het zetmeel in de graankor-
rels omzetten in suikers. Die suikers zijn
later nodig voor de vorming van alcohol
en koolzuurgas. Zodra de korrels ont-
kiemen (de eerste worteltjes zichtbaar
zijn) stopt men het kiemproces door het
materiaal te drogen. Hierbij ontstaat de
mout. Hoe hoger de droogtemperatuur,
hoe donkerder de mout. De mout is van
invloed op zowel de kleur als de smaak
van het te brouwen bier.
Over Holland Malt
Holland Malt is een internationaal ope-
rerende mouterij met twee productielo-
caties: Eemshaven en Lieshout. Het fa-
miliebedrijf werkt samen met meerdere
boerencoöperaties (met name in Euro-
pa) en levert een breed scala kwaliteits-
mouten voor de productie van bieren.
Jaarlijks produceert men 405.000 ton
mout, waarvan 65% naar brouwerijen in
70 landen gaat.
1 / Droogtechniek
gend droogproces. De inzet van de warmte-
pomp levert een energiebesparing van 67%
op. De energie voor de warmtepomp halen
we volledig uit wind- en zonne-energie. Zo
besparen we eerst, om vervolgens te ver-
duurzamen.”
Opwarming
Jennissen: “Om de opwarming van de aar-
de tegen te gaan, zal de industrie dingen
anders moeten aanpakken. Wij kiezen er-
voor onze bijdrage te leveren met het neer-
zetten van een emissievrij moutproces. Dit
kan als inspiratie dienen voor andere be-
drijven. Zo kunnen we samen een verschil
maken”. Deze insteek ligt in lijn met de cir-
culariteitsambitie van moederbedrijf Royal
Swinkels Family Brewers. “Als familiebe-
drijf denken we niet in jaren, maar in ge-
neraties. We willen ons bedrijf nog mooi-
er doorgeven. Daarom werken we continu
aan slimmer en duurzamer ondernemen.
De vervolgstap is dat we verder gaan kijken
dan ons eigen moutproces en onderzoeken
hoe we de keten kunnen verduurzamen.”
Vergroenen
De emissievrije mouterij kan worden ge-
realiseerd dankzij de steun van Provin-
cie Groningen, Groningen Seaport, RWE
Technology International en de Neder-
landse overheid. IJzebrand Rijzebol, lid
van Gedeputeerde Staten Provincie Gro-
ningen: “Op deze duurzame ontwikkeling
in Eemshaven zijn we ontzettend trots.
De industrie moet vergroenen en het ini-
tiatief van Holland Malt is daarin een be-
langrijke stap.”
Klanten
Ook de eerste grote klanten (brouwers) van
Holland Malt hebben zich bij dit project
aangesloten en investeren daarmee in
de verduurzaming van de keten. Vanaf
2024 nemen zij 100% emissievrij geprodu-
ceerd mout af van de mouterij in Eems-
haven.
30-31_hollandmalt.indd 31 26-01-2022 16:46