Pagina 27 van: Bulk 2-2022

27maart 2022 2 / Procestechniek
Doseer- en maalinstallatie
Een belangrijk deel van deze productielijn
is gerealiseerd door CIH Breda, een bedrijf
dat is gespecialiseerd in de engineering en
levering van proceslijnen voor de voedings-
industrie. CIH Breda ontwikkelde voor Sup-
perfood een doseer- en maalinstallatie. Het
hart van deze installatie wordt gevormd
door een Master weegband en drie Master
doseerunits, geleverd door Rice Lake Weig-
hing Systems uit Heteren. De weegband
en doseerunits waarborgen dat de diverse
componenten in de juiste hoeveelheden en
verhoudingen worden verwerkt.
Weegband
Het grondstoffenmagazijn van Supperfood
telt drie big bag losstations voor pinda’s
en twee stortkabinetten voor de kleinere
ingrediënten. De pinda’s worden vanuit de
big bags via een schroeftransport en beker-
elevator overgeslagen in een tussenbunker.
De tussenbunker brengt de pinda’s op een
weegband. Aangezien sprake is van een
constante laagdikte, wordt de capaciteit
van de weegband geregeld met de band-
snelheid. In de weegband zitten vlakke rol-
len en een Rice Lake BS421 bandweger die is
ontworpen voor lage capaciteiten. De weeg-
band stort de pinda’s in een platenmolen.
Doseerunits
Tegelijk met de pinda’s worden ook de klei-
nere ingrediënten (suiker, zout en vetpoe-
der) continu in de platenmolen gedoseerd.
Dit gebeurt met behulp van de Master do-
seerunits. Deze loss-in-weight schroeffee-
ders volgen de weegband volgens het ‘mas-
ter-slave’ principe.
Pindakaasmolen
Het mengsel wordt in een 18” platenmo-
len gemengd, gemalen en verwarmd. Het
resultaat is een homogene, slurryachtige
pasta, die al enigszins op pindakaas lijkt.
De afstand tussen de twee platen bepaalt
de maalgraad en dus de dikte van de pasta.
Vervolgens wordt de pindakaas in een twee-
de molen nog fijner gemaakt. Het product
komt terecht in een verwarmbare bufferke-
tel waar het afkoelt. Bij sommige recepten
voegt men nog pindastukjes toe, eveneens Afb 2 Een Master loss-in-weight schroeffeeder Afb. 3 De pindakaas-afvullijn
met een loss-in-weight doseerunit. Het ge-
reed product vult men af in potten die wor-
den voorzien van een deksel en etiket.
Master-slave principe
Voor een consistente kwaliteit van de pin-
dakaas is het van cruciaal belang dat in het
continue productieproces de grondstoffen
consequent in de juiste verhoudingen wor-
den gedoseerd. Hiervoor staat het mas-
ter-slave principe garant. De ‘master’ is de
weegband die de hoofdstroom van pinda’s
verzorgt. Afhankelijk van de capaciteit van
de weegband passen de ‘slaves’ – de drie
doseerunits – automatisch hun doseerca-
paciteit aan. Zo is de toevoer van suiker,
zout en vetpoeder steeds evenredig aan de
toevoer van de pinda’s.
Berekening
De weegband geeft voortdurend de actu-
ele capaciteit in kg/uur door aan de drie
doseerunits. In de WE503L weegprocessor
van elke doseerunit staat het percentage dat
moet worden bijgedoseerd. De processor be-
rekent op basis van deze gegevens de toe te
voeren hoeveelheid ingrediënt in kg/uur. De
doseerunits staan op loadcells, zodat de ac-
tuele doseercapaciteit kan worden afgeleid
uit de gewichtsafname per tijdseenheid. De
weegprocessor vergelijkt die waarde met
het setpoint en past de schroefsnelheid zo-
danig aan dat de juiste capaciteit wordt be-
reikt.
Flexibele wand
De trechters van de doseerunits hebben een
flexibele, polyurethaan wand. Deze wand
wordt met behulp van peddels continu in
beweging gehouden. Dit voorkomt brugvor-
ming van het product in de trechters, zodat
men verzekerd is van een ononderbroken
productstroom.
26-27_ricelake.indd 27 14-03-2022 11:44