22 mei 2020 Tekst: Jos Verleg3 / Zeeftechnologie
Bij de herverwerking van donkere en
witte chocoladerepen die niet aan de
productiespeci
caties voldoen, ge-
bruikt een Europese zoetwarenfabri-
kant ronde trilzeven van Kason.
De meeste zoetwarenfabrikanten staan
voor de uitdaging om producten die niet
kunnen worden verkocht opnieuw te ver-
werken. Herverwerking (ofwel rework) is
aan de orde wanneer een product de ver-
keerde maat of vorm heeft, gebroken is,
scheuren heeft of niet goed is verpakt.
Bovendien voldoen bij de opstart van een
fabricage- of verpakkingslijn de eerste pro-
ducten vaak nog niet aan de specificaties,
zodat ook die moeten worden herverwerkt.
Chocoladerepen
Een Europese zoetwarenfabrikant herver-
werkt chocoladerepen door noten en an-
dere vaste ingrediënten van de chocolade
af te scheiden. Hiertoe worden de off-spec
repen in een maalinstallatie gebroken. De
stukjes worden in een vat opgevangen en
verwarmd tot 50°C. Bij deze temperatuur
smelt de chocolade zonder dat verbran-
ding, karamellisatie of kristallisatie op-
treedt. Het mengsel van chocolade en vaste
deeltjes gaat via dubbelwandige, verwarm-
de transportleidingen naar een Kason ron-
de trilzeef (model K30-30-SS). De fabrikant
beschikt over twee rework-lijnen; een voor
donkere en een voor witte chocolade.
Trilzeven
De chocolade stroomt via een centrale in-
laat midden op het zeefdek van de Kason
trilzeef. De machine met onbalansmotoren
oefent op de chocolade een trilling uit in
meerdere richtingen, waardoor de vloei-
stof het 1020 micron zeefgaas (17 mesh)
kan passeren. De trilling zorgt er ook voor
dat de vaste deeltjes naar de rand van het
zeefdek worden getransporteerd waar ze
worden afgescheiden en opgevangen. De
chocolade heeft in de zeef een verblijftijd
van minder dan één minuut en koelt daar-
bij niet meer dan 0,5 graden af, zodat geen
stolling plaatsvindt. De trilzeef start zodra
de voedingspomp draait en loopt een voor-
af ingestelde tijd door nadat de pomp is ge-
stopt. Beide zeven hebben een capaciteit
van 150 kg chocolade per uur.
Inspectie en reiniging
De Kason trilzeven zijn voorzien van pneu-
matische cilinders om het bovendeel van
de zeef te heffen. Een operator krijgt hier-
mee volledige toegang tot het inwendige
van de machine voor inspectie en scherm-
wisseling. De installatie wordt dagelijks
gereinigd met heet water. Inmiddels heeft
de fabrikant een derde K30-30-SS Kason-
zeef in bestelling. ■
Rework chocolade
met Kason trilzeef
??
Afb. 1 Een K30-30-SS
Kason Vibroscreen
voor de herverwerking
van chocolade
Afb. 2 Verwarmde leidingen voor het transport
van de vloeibare chocolade
22_kason.indd 22 23-04-20 13:53