20 oktober 2021 Tekst: Matthias Vanheerentals6 / Bedrijfsreportage
Technologie brengt koffie
op smaak
Afb. 1 Een bigbag met groene kofebonen wordt geleegd in een hopper Afb. 2 Opslagsilo voor kofebonen
teit van 1 ton/uur naar Probat branders.
“De ongebrande bonen zijn vrij hard en
niet breukgevoelig. Dat maakt het moge-
lijk om het blaastransport uit te voeren
met een hoge snelheid en over langere af-
standen. De branders bestellen de bonen
automatisch uit de silo’s”, aldus Frederic
Willems.
Branden
“Het eigenlijke brandproces – op een tem-
peratuur van 230°C – duurt amper een
kwartier en gebeurt automatisch, waarbij
het systeem rekening houdt met de diverse
mengelingen van koebonen. In de bran-
ders vindt de tweede fase van de menging
plaats. Schepjes woelen de bonen continu
om, en er wordt water verneveld.”
Vervolgens belandt de koe in een koel-
bak en vindt de derde fase van menging
plaats. Van de 240 kilo bonen die in de
brander zijn gegaan, blijven 200 kg over.
Dat is een gevolg van het brandverlies. De
opgewekte warmte wordt in het brandpro-
ces ingebracht. De brander, die om de drie
maanden wordt gereinigd, start automa-
tisch zijn volgende order op.
ook de verwerking ervan – het mengen,
branden en vermalen – hee een grote im-
pact op de smaak van de koe. Het bran-
den gebeurt volledig geautomatiseerd. De
PLC’s van de machines zijn gekoppeld aan
een bovenliggend ERP-systeem.” Alhoewel
dus veel digitaal wordt aangestuurd, geldt
dat nog niet voor het interne transport.
“We bekijken hoe we ook dit kunnen auto-
matiseren, met de inzet van vacuümtrans-
port, transportbanden en robots.”
Traceren
Aan het begin van het proces worden big-
bags met groene koebonen met behulp
van een heruck geleegd in stalen hoppers
met een capaciteit van 1000 kg. Een zeef
zorgt voor een eerste, grove reiniging. De
koebonen worden gewogen en in grond-
stofsilo’s opgeslagen. Elke partij hee een
lotnummer om de bonen tijdens het proces
te traceren. Vervolgens kan de eerste fase
van de menging plaatsvinden.
Blaastransport
De diverse melanges gaan vanuit silo’s
via een blaastransport met een capaci-
Koebranderij Coee Roots in Krui-
beke (België) hee de afgelopen jaren
geïnvesteerd in een nieuwe fabriek. Da-
gelijks wordt er 6,5 ton koe geprodu-
ceerd. De kwaliteit van de koebonen
en met name de verwerking ervan zijn
bepalend voor de smaak van de koe.
De haven van Antwerpen is een internati-
onale draaischijf voor de koehandel. Da-
gelijks wordt er 250.000 ton groene koe
opgeslagen. Een groot deel daarvan wordt
verwerkt bij Coee Roots, een Belgische
koebranderij die opgericht werd in 1907
en ondertussen wereldfaam geniet. Tot
de wereldwijde klantenkring behoort bij-
voorbeeld de Russische president Poetin.
Enkele jaren geleden is de fabriek geheel
vernieuwd. Er worden dagelijks liefst 140
verschillende soorten groene bonen ver-
werkt, aomstig van Afrika tot Amerika.
Geautomatiseerd
Frederic Willems, de technisch verant-
woordelijke bij Coee Roots, gee BULK
een rondleiding door de fabriek: “De bonen
hebben allemaal hun eigen karakter. Maar
20-21_coffeeroots.indd 20 13-10-21 16:20