24 oktober 2021 Tekst: Jos Verleg
Uitdaging
“De uitdaging is om deze ingrediënten –
die meestal in kleine hoeveelheden wor-
den toegevoegd – e ciënt te verwerken,
zonder dat ze hun waardevolle aroma’s
verliezen. Dat vraagt steeds om een maat-
werk-oplossing, a ankelijk van de ver-
schillende eigenschappen van de betref-
fende kruiden en specerijen. Tegelijk moet
je rekening houden met de voedselveilig-
heid. Het is daarom van belang om in het
productieproces na te gaan welke ingredi-
ënten in welke stappen worden toegepast,
zodat hiervoor de juiste apparatuur kan
worden ingezet.”
Malen
De verwerking van de kruiden en spece-
rijen begint vaak met het vermalen of ver-
snijden ervan, tot een grootte van typisch
3 mm of kleiner. Daarna vindt een jnma-
Kwetsbare kruiden vragen
behoedzame behandeling
Kruiden en specerijen zijn kwetsba-
re grondsto en. De uitdaging is om de
kwaliteit ervan tijdens de productie van
voedingsmiddelen zo veel mogelijk in-
tact te houden. Hiertoe biedt Hosokawa
Micron e ciënte, productvriendelijke
oplossingen aan.
Kruiden en specerijen zijn bepalend voor
de smaak, geur en kleur van veel voe-
dingsmiddelen. Tegelijk zijn het kwets-
bare grondsto en, gevoelig voor allerlei
procesomstandigheden die zich tijdens de
productie van voedingsmiddelen kunnen
voordoen. “De eigenschappen van kruiden
en specerijen zijn even divers als het aantal
soorten. Van peper tot peterselie en van ka-
neel tot karwijzaad, om maar een greep te
doen”, zegt Daan Goris, teammanager van
de afdeling Food van Hosokawa Micron BV
in Doetinchem.
Afb. 1 Kruiden en specerijen bestaan in een grote diversiteit
Afb. 2 Alpine pennenmolen
6 / Procestechnologie
24-25_hosokawa.indd 24 13-10-21 16:22