Pagina 25 van: Bulk #6-2021

25oktober 2021
ling plaats. “Ons Duitse zusterbedrijf Ho-
sokawa Alpine levert voor deze processen
maalmolens die de kwaliteit van de grond-
stoen intact houden. Zo is het mogelijk
om koud te malen bij +5⁰C tot +20⁰C of
zelfs cryogeen te malen bij temperaturen
tot -80⁰C. Bij een cryogene maling neemt
de verdamping van etherische oliën sterk
af, waardoor de kwaliteit van het product
beter behouden blij. Ook verlengt een
cryogene maling de houdbaarheid van het
product én kan met deze technologie een
jner poeder worden verkregen.”
Mengen
Bij het mengen van de gemalen kruiden en
specerijen komt het erop aan om de hoe-
veelheid energie die in het mengsel wordt
geïntroduceerd, af te stemmen op de ei-
genschappen van de ingrediënten. “Het
draait om het bereiken van een homogeen
mengsel, zonder de componenten ervan te
beschadigen”, aldus Daan Goris. “Let dus
op de breukgevoeligheid van de deeltjes
en de samenstelling ervan in termen van
vet-, olie- en vezelgehalten. Voor klanten
die veel verschillende soorten kruiden in
uiteenlopende batchgroottes verwerken,
is onze Vitomix lintschroefmenger een
veelzijdige oplossing, niet in de laatste
plaats omdat de mengintensiteit – dus de
hoeveelheid ingebrachte energie – kan
worden aangepast. De Vitomix is ook zeer
geschikt om oliën homogeen in mengsels
te verdelen. Een alternatief is de Nauta co-
Afb. 3 Nauta conische schroefmenger Afb. 4 Vitomix van Hosokawa Micron
Afb. 5 Processtappen met apparatuur van
Hosokawa Micron
Kwetsbare kruiden vragen
behoedzame behandeling
6 / Procestechnologie
Stoomsterilisatie
Het leveringsprogramma omvat ook een
conische paddle-droger (CPD) die kan wor-
den ingezet als een batch-stoomsterilisator
om micro-organismen af te doden, voordat
de kruiden of specerijen verder worden
verwerkt. “Deze drie-in-een stoomsterili-
sator, mixer en vacuümdroger voert een
korte en milde, maar zeer eectieve warm-
tebehandeling uit, gevolgd door een snelle
a£oeling”, legt Daan Goris uit. “Deze stap
maximaliseert de voedselveiligheid zonder
dat de smaak, geur of kleur van de ingredi-
ënten wordt aangetast.”
Systeemintegratie
“Een ketting is zo sterk als de zwakste
schakel. Daarbij komt dat in een produc-
tieproces de diverse stappen ook op elkaar
invloed uitoefenen. We zoeken voor elke
processtap daarom niet alleen de meest op-
timale oplossing, maar adviseren ook over
de integratie van systemen. Op die manier
zorg je ervoor dat de verschillende proces-
stappen naadloos op elkaar aansluiten;
van productontvangst, opslag, verwerking
en transport tot en met verpakking.”
Testcentra
De experts binnen de Hosokawa Group
zijn altijd bereid over specieke toepas-
singen te adviseren. “In feite voeren we
een ‘probeer voordat je wat koopt’-beleid.
Klanten zijn welkom voor het uitvoeren
van proeven met hun eigen producten en
ingrediënten in een van onze testcentra in
Nederland of Duitsland. Hoe eerder ze ons
bij hun ontwikkelingsproces betrekken,
hoe beter!’
nische schroefmenger, die een hoge meng-
nauwkeurigheid combineert met een lage
mengintensiteit – dus lage afschui£rach-
ten. De Nauta-menger is daarmee ideaal
voor de verwerking van zelfs de meest de-
licate kruiden.”
Voedselveiligheid
Om te kunnen voldoen aan de strenge eisen
op het gebied van voedselveiligheid, is de
procesapparatuur voor de verwerking van
de kruiden en specerijen ontworpen, met
als uitgangspunt het minimaliseren van de
producthoeveelheid die achterblij na het
mengproces. Hierdoor wordt de noodzaak
van reinigen tussen batches en het risico
van cross contaminatie sterk verminderd.
Als er toch droog of nat gereinigd moet
worden, dan biedt Hosokawa een product-
lijn van hygiënisch uitgevoerde mengers,
die desgewenst geleverd kunnen worden
met een volledig geautomatiseerd CIP-sys-
teem (Cleaning In Place). “Uiteraard vol-
doet al onze apparatuur aan de geldende
normen en richtlijnen, ook op het gebied
van explosieveiligheid.”
24-25_hosokawa.indd 25 13-10-21 16:22