49oktober 2021
Groei vraag naar ‘groene’ eiwitten
De mondiale vraag naar voedsel groeit
jaarlijks exponentieel en daarmee neemt
de zorg toe over de impact van de inten-
sieve landbouw en vleesindustrie op mi-
lieu en klimaat. Wereldwijd ontstaat het
bewustzijn dat meer moet worden ingezet
op de productie van plantaardige eiwitten,
want daarvoor zijn minder grondstoffen,
energie en land nodig. Consumenten kie-
zen bovendien steeds meer voor gezond
voedsel, in het besef dat ze beter af zijn
met plantaardige dan dierlijke eiwitten.
De snel in populariteit toenemende vlees-
vervangers doen dan ook de vraag naar
plantaardige grondstoffen en eiwitten toe-
nemen.
SiccaDania helpt voedselproducenten met
de ontwikkeling van kant-en-klare proces-
sen voor de extractie van plantaardige ei-
witten uit grondstoffen zoals fababonen,
quinoa en diverse erwtensoorten. Hiertoe
kunnen ook de test-faciliteiten worden in-
gezet van SiccaDania’s Innovation Center
in Denemarken.
SiccaDania specialist in zuivel en zet-
meel
SiccaDania is een toonaangevende Deen-
se producent van complete fabrieken voor
met name de zuivel- en zetmeelindustrie.
Het concern heeft Nederlandse vestigin-
gen in Veendam, Wezep en Beverwijk. Met
de recente overname van de activiteiten
van Van Tongeren-Kennemer BV in Bever-
wijk heeft de SiccaDania Group o.a. gea-
vanceerde glutendrogers toegevoegd aan
haar portfolio. Hiermee wordt haar leiden-
de positie in de wereldwijde zetmeel- en
eiwitindustrie verder versterkt. Arend Jan
Van Gelder, directeur SiccaDania Neder-
land, wijst op de gezamenlijke kracht om
complete, geïntegreerde systemen te ont-
werpen en te leveren, van grondstonna-
me tot droog afgewerkte producten: “We
zullen niet alleen in staat zijn om conventi-
onele proceslijnen voor zetmeelproducten
te leveren, maar ook unieke oplossingen
voor nevenstromen en bijproducten die
klanten een lager energieverbruik, hogere
productopbrengsten en hogere winstmar-
ges geven.”
BULK / Artikel6 / Procestechnologie
wel de kwantitatieve als kwalitatieve op-
brengsten geëvalueerd. Waar nodig kun-
nen processtappen worden aangepast of
duurzamer gemaakt. Uiteindelijk ontstaat
zo een voor de klant optimale, gevalideer-
de oplossing.
Analyses
Het Innovation Center beschikt over een
uitgebreid laboratorium voor productana-
lyses en testen. Zo kan men ontoliën (met
behulp van superkritische vloeistoen),
droge stof-gehalten bepalen en deeltjes-
grootte-analyses uitvoeren. Voor de ana-
lyse van bio-actieve verbindingen worden
onder meer chromatografen en capillai-
re elektroforese-technieken ingezet. Het
Innovation Center is ook vertrouwd met
processen zoals zetmeelextractie, mem-
braan
ltratie, vezelscheiding, zeven,
vriesdrogen, sproeidrogen, Zeta-drogen,
malen en mengen.
48-49_siccadania.indd 49 18-10-21 16:27