Pagina 6 van: Bulk #6-2021

6 oktober 2021
Energietransitie
Recentelijk sprak ik een machinebouwer in
de regio Utrecht die de nodige moeite hee
om zijn bedrijf aangesloten te krijgen op
zonnepanelen. Dat ligt in lijn met het be-
richt van landelijk netbeheerder TenneT,
dat het hoogspanningsnet in deze provin-
cie de maximale capaciteit hee bereikt
om duurzaam opgewekte energie, bijvoor-
beeld uit zonnepanelen, terug te leveren
aan het net. Inmiddels liggen er in de re-
gio plannen voor meer dan 500 megawatt
aan teruglever-initiatieven. De komende
jaren gaat TenneT het hoogspanningsnet
dan ook fors aanpakken en uitbreiden.
In 2030 (!) zijn de problemen opgelost,
denkt de netbeheerder. Maar vooralsnog
is er in Utrecht geen plaats voor grote
zonnedaken. En dat is een
inke domper
op het enthousiasme van de industrie om
zich te zetten voor duurzame energie. Het
is ook een risico voor het behalen van de
klimaatdoelstellingen. In 2050 moet de Ne-
derlandse industrie volledig circulair zijn,
zo dicteert het Klimaatakkoord. De sector
mag dan vrijwel geen broeikasgassen meer
uitstoten. En in 2030 – dus al over 9 jaar –
moet de sector minimaal 49% minder CO2
uitstoten dan zij in 1990 deed. Een onge-
kende uitdaging, zeker met restricties zo-
als die van TenneT.
Jos Verleg
hoofdredacteur
Dinnissen behaalt ISO-45001
Dinnissen Process Technology heeft een nieuwe ISO-45001 cer-
tificering behaald. ISO-45001 is de vervanger van de voormalige
OHSAS-18001 en geldt als ’s werelds meest erkende norm voor ar-
beidsgerelateerde veiligheid en gezondheid. Hiermee laat het be-
drijf zien dat het zich bezig houdt met beleid, structuur en planvor-
ming op het gebied van gezond en veilig werken (G&VW) en dat haar
medewerkers over de benodigde kennis en vaardigheden beschik-
ken. Op basis van ISO-45001:2018 heeft Dinnissen een integraal
managementsysteem ontwikkeld, dat ook voldoet aan ISO-9001
(kwaliteit), ISO-14001 (milieu), ISO-27001 (informatiebeveiliging)
en ISO-45001 (veiligheid en gezondheid).
Première Food Technology in Den Bosch
Het nieuwe evenement Food Technology vindt plaats op 1 en 2 de-
cember 2021 in de Brabanthallen Den Bosch. De vakbeurs brengt
food en hightech samen om de voedingsmiddelenindustrie op weg
te helpen naar 2050. De exposanten zijn bedrijven die oplossingen
ontwikkelen om deze industrie efficiënter, effectiever of duurzamer
te maken. Het evenement wordt ondersteund met een tweedaags
congres waar branche- en kennisorganisaties uit de sector lezingen
verzorgen. Centrale thema’s zijn: de fabriek van de toekomst, duur-
zame en transparante keten, food-innovatie, veilig voedsel en Food
Lab. Als keynote speaker voor woensdag 1 december is prof. dr.
Remko Boom (hoogleraar Food Process Engineering WUR) geboekt.
Hij presenteert een nieuwe manier om naar ingrediënten te kijken.
Donderdag 2 december start prof. dr. Jaap Seidell (Hoogleraar Voe-
ding en Gezondheid VU) een pleidooi voor een voedseltransitie in de
voedingsindustrie.
Enkele highlights uit het programma:
• Seminar over automatisering
• Seminar Hygienic Design Network
• Elektrificatie in de voedingsmiddelenindustrie
• Digitalisering en databeheer voedselveiligheid
• Valorisatie onbenutte reststromen
• Duurzame en transparante keten
• Verpakken als ‘driver’ voor de thuisbezorging
• Voedselfraude
• Food Analytical Technologies
De organisatie van Food Technology is in handen van Mikrocentrum
en vakblad EVMI.
Arvesta investeert in diervoeder-fabrieken
Arvesta, een Belgische full service provider voor de land- en tuin-
bouw en moederbedrijf van Aveve, investeert 25 miljoen euro in de
uitbreiding en modernisering van haar productielocaties voor dier-
voeders. De paardenvoederfabriek Lannoo in Erpe-Mere wordt ont-
manteld, terwijl op de site in Aalter (een kleine 50 km verderop)
een nieuwe paardenvoederfabriek wordt gerealiseerd. De locatie
in Aalter ligt aan het water, wat het transport van grondstoffen en
BULK / Artikel6 / Update
06-07-08-09-10_update.indd 6 18-10-21 12:53