Pagina 6 van: Bulk #7-2020

6 december 2020
Globaal of regionaal
Econoom Mathijs Bouman was tijdens Ma-
chevo Connect (zie pag. 20) klip en klaar: de
coronacrisis mag niet in mindering worden
gebracht op de globalisering van de proces-
industrie. Dat vind ik opvallend, want het
is juist de pandemie die de kwetsbaarheid
van mondiale bevoorradingsketens heeft
aangetoond. Containers met grondstoffen
bleven in China staan, waardoor Europese
fabrieken kwamen stil te liggen. En ook in
Europa sloten landen hun grenzen. Ron De
Keersmaeker (Tetra Pak) opperde terecht de
vraag of de procesindustrie niet juist van glo-
baal naar regionaal moet gaan. Maar Bou-
man zweert bij schaalvergroting en vindt het
streven naar ‘local sourcing’ en ‘meer natio-
nale kampioenen’ een verkeerde reactie. Wel
erkent hij met Perry Verberne dat internati-
onale ketens robuuster moeten worden. Dat
betekent volgens Bouman meer voorraden
aanleggen (minder ‘just in time’) en niet op
één land (bijv. China) wedden. Dus óók za-
ken doen met Turkije, Argentinië en de VS.
Dat maakt de keten wel duurder, maar dat
is volgens hem beter dan lokaal produceren.
Verberne merkte op dat juist een versprei-
ding van productielocaties de robuustheid
van ketens kan vergroten. Dat denk ik ook.
En wat betreft de machinebouwers voor de
procesindustrie, die zouden in deze corona-
tijd op de eerste plaats hun regionale klanten
moeten koesteren.
Jos Verleg
hoofdredacteur
Diepvries verpakkingslijn
Ausloos heeft voor
Champi’Mer in Keste-
ren een volautomati-
sche verpakkingslijn
voor diepgevroren
champignonstukjes
gerealiseerd. Het pro-
ject maakt deel uit
van de heropbouw
na een verwoestende
brand in 2018. De nieuwe, voedselveilige lijn verpakt het product
per 10 à 12 kg in zakken, die worden geplaatst in dozen. De do-
zen worden gepalletiseerd, waarna de pallets worden gewikkeld. De
dubbel uitgevoerde afzakinstallatie in combinatie met een snelle
dozenvormmachine maakt een capaciteit mogelijk van 1200 dozen
per uur, waarbij 1 doos 1 zak bevat. De zakken worden in de dozen
aangeduwd vooraleer deze worden gesloten en gelabeld. Vervol-
gens gaan de dozen via een controleweger en metaaldetector (met
uitstootsysteem) naar de palletizer. De voornamelijk in roestvast-
staal uitgevoerde verpakkingslijn is eenvoudig te reinigen.
Brouwerij investeert ondanks corona-dip
Brouwerij Huyghe in Melle (België) investeerde dit jaar, ondanks een
gedaalde omzet wegens de coronacrisis, toch in totaal 9 miljoen
euro in diverse projecten. CEO Alain De Laet ziet namelijk oplevin-
gen in de Amerikaanse en Chinese markt. “De coronacrisis doet ons
pijn, maar we hebben de afgelopen jaren een financiële buffer kun-
nen opbouwen en richten ons op de toekomst.”
Zo was Alain De Laet één van de 3 investeerders in de nieuwe brou-
werij Haeseveld in Sint-Amandsberg (2 miljoen euro), kwamen er
een huisbrouwerij St Idesblad in Koksijde (450.000 euro), een nieu-
we gistpropagatie-installatie (600.000 euro), een nieuwe hamer-
molen in de brouwzaal (165.000 euro), extra waterbekkens en een
ondergrondse buffertank voor regenwater (350.000 euro) en een
eigen geruisloos blaassysteem om moutvrachtwagens te lossen
(75.000 euro). De capaciteit van de vatenlijn werd uitgebreid van
240 naar 320 vaten per uur en er komt een automatische partykeg-
lijn voor 5 liter vaatjes bij (1,3 miljoen euro). Naast tal van andere
investeringen kocht de brouwerij voor meer dan 3 miljoen euro aan
naburige percelen met het oog op toekomstige uitbreidingen, even-
als 3 cafés in Eke.
BULK / Artikel7 / Update
06-07-08-09-10_update.indd 6 30-11-20 10:57