Ga naar hoofdinhoud

VDL dauwpuntmeter infographic

VDL dauwpuntmeter in sproeidroogproces

Het dauwpunt meetsysteem van VDL Industrial Products bepaalt de absolute luchtvochtigheid van drooglucht. Een infographic geeft inzicht in de toepassing en werking van het systeem.

Het voornaamste doel van een droogproces is de verwijdering van vocht totdat het product een nauwkeurig vastgesteld eindvochtgehalte heeft bereikt. Hierbij is niet alleen de gesteldheid van de inlaatlucht van belang voor het droogproces. De kwaliteit van de geproduceerde poeders hangt vooral af van de condities van de drooglucht die de sproeitoren verlaat.

Meetsysteem

VDL Industrial Products presenteert van de firma Atex Explosionsschutz een nieuw meetsysteem om de condities van de uitlaatlucht van een droger vast te stellen. Het gaat daarbij om een dauwpunt meetsysteem voor de bepaling van de absolute luchtvochtigheid (gram vocht per kg lucht). De operator kan hiermee de uitlaatlucht controleren en desgewenst de procesparameters aanpassen.

Dauwpunt

Het dauwpunt meetsysteem neemt met behulp van een roestvaststalen, periodiek gespoeld 5 micron filter, een stofvrij luchtmonster uit de luchtstroom die de sproeidroger verlaat. Dit monster wordt naar een sensor getransporteerd via een verwarmde leiding om voortijdige condensatie te voorkomen. De sensor is een gepolijste, temperatuur-geregelde spiegel (‘chilled mirror’). Bij een bepaalde temperatuur, afhankelijk van het vochtgehalte en de druk van de lucht, zal het vocht in de lucht op de spiegel condenseren. Een optisch systeem detecteert het beslaan van de spiegel, waarmee dan tegelijk het dauwpunt bij de gemeten temperatuur is geregistreerd. De metingen kunnen met een door de operator bepaalde interval worden herhaald. Zo beschikt hij steeds over actuele meetwaarden om de conditie van de drooglucht te controleren of desgewenst bij te sturen.

Automatisering

Het dauwpunt meetsysteem stuurt de gegevens naar een PLC of bovenliggend automatiseringssysteem. De meetwaarden zijn ook af te lezen op het touch screen display van het instrument. Een CPU voert de nodige controles van het meetsysteem zelf uit. Het touch screen display toont de status van het systeem, de actieve modus en de gemeten data en eventuele alarmen.

Zie het complete artikel on-line in Bulk 6, 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.