Ga naar hoofdinhoud

ACB pipe belts voor zand- en grindwinningđź“ą

Bij het afstortpunt vouwt de bandbuis zich uit tot vlakke band

ACB Transportbanden & Componenten heeft in samenwerking met Moors twee pipe belts (ofwel buisbanden) ontwikkeld voor het zandwinproject Geertjesgolf aan de Waal, nabij Nijmegen. De pipe belts met elk een lengte van liefst 1.710 meter en een capaciteit van 1200 ton/uur zijn uniek in Nederland.

Eind 2019 benaderde Moors Constructie en Machinebouw Bergharen BV specialisten van ACB Transportbanden & Componenten voor advies over de bouw van twee pipe belts voor de zand- en grindwinlocatie Geertjesgolf aan de Waal bij Winssen, niet ver van Nijmegen. De pipe conveyors ofwel buisbanden moesten in staat zijn om grote hoeveelheden zand en grind over een afstand van meer dan 1700 meter naar de Waal te transporteren.

Engineering

Moors heeft vervolgens met ondersteuning van ACB de engineering van de pipe belts op zich genomen. Het gewicht van zand en grind bedraagt 1,85 ton per kuub, wat vraagt om een robuuste installatie. De rubber pipebelt weegt dan ook 28,9 kg per meter. Een correcte berekening van bijvoorbeeld de bandspanningen is van belang voor de selectie van de diverse installatie-componenten. Uiteindelijk zijn de pipe belts ontworpen voor een capaciteit van 1200 ton per uur, bij een bandsnelheid van 2,7 meter per seconde.

Een andere uitdaging was dat de pipe belts in het traject een doorgaande weg moesten onderkruisen en in de diverse bochten naast elkaar moesten lopen. Dit kon worden gerealiseerd mede dankzij de compacte bouw van de pipebelt. De diameter van de ingevouwen rubber transportband bedraagt slechts 350 mm. In uitgevouwen toestand is de band 1400 mm breed.

Opdracht

Na een half jaar engineering en offertes maken werd de samenwerking in maart 2020 beklonken met een opdracht aan ACB voor de levering van alle componenten voor de twee pipebelts. De installaties overbruggen beide een afstand van liefst 1710 meter. Dit betekent dat elke pipe belt een eindloze rubberband heeft van een kleine 3,5 kilometer! Dit vanwege het retourpart (1710 meter) en de benodigde 40 meter bandlengte voor het spanstation (om de rek bij de start op te vangen), plus enkele meters vanwege de keerrollen. In de loop van 2020 werd de levering en montage van de pipebelts voorbereid.

ACB’s pipe belt voor zand en grind

Lees het hele artikel:

Zie ook: Beumer pipe belts voor cementfabriek

Zie ook: ACB Transportbanden & Onderdelen: niet twijfelen, maar doen

Bedrijfsvermelding ACB Transportbanden & Onderdelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.