Ga naar hoofdinhoud

Lysair dichte fase-transport voor abrasieve producten

Innamepunt van een dense phase pneumatisch transportsysteem

Lysair ontwerpt en levert op het gebied van pneumatisch transport zowel dunne fase (dilute phase) als dichte fase (dense phase) systemen. Laatstgenoemde systeem is bij uitstek geschikt voor het transport van abrasieve of kwetsbare producten en verdient meer aandacht.

Een pneumatisch transportsysteem heeft ten opzichte van mechanische transportsystemen als voordelen dat het volledig gesloten is, een vrije trajectkeuze toelaat, lange afstanden kan overbruggen en weinig onderhoud vraagt, met alle kostenbesparingen van dien. Een klassiek pneumatisch systeem is een blaas- of zuigtransport, waarbij in het leidingwerk sprake is van een hoge luchtsnelheid. Het systeem heeft een relatief lage beladingsgraad en het product zweeft in de transportlucht. Men spreekt daarom ook wel van een ‘dunne fase’ ofwel ‘dilute phase’ transport. Zo’n systeem is prima geschikt voor de verwerking van producten die niet abrasief (schurend) en niet gevoelig voor degradatie zijn. Lysair levert dan ook veel van dergelijke oplossingen.

Slijtage

Als een product echter wél abrasief is, treedt in zo’n transportsysteem overmatige slijtage op. Kwetsbare producten kunnen als gevolg van de hoge transportsnelheid sterk degraderen (denk bijv. aan deeltjesbreuk). Een bijkomend nadeel van een dunne fase transport is dat samengestelde producten makkelijk kunnen ontmengen. Als een of meer van deze zaken aan de orde zijn, gaat de voorkeur uit naar een dichte fase transport. Lysair ontwikkelt ook deze systemen, en wel in samenwerking met haar partner Mactenn.

Meer over het dichte fase transportsysteem

Zie ook: Lysair ontstoffingsinstallatie voor houtstof en houtkrullen

Bedrijfsvermelding Lysair

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.