Ga naar hoofdinhoud

Stofarme, mobiele belading bulkwagens met Dino Van Beek

De Dino van Van Beek is een mobiele installatie die flexibel inzetbaar is voor de belading van een scala aan producten in bulkwagens. De stofuitstoot bij de belading kan tot een minimum worden gereduceerd.

De bekendste oplossing om stofuitstoot tegen te gaan, is het bevestigen van een beladingsbalg aan de uitloopzijde van de Dino. Deze is snel en veilig te koppelen aan het mangat van de bulkwagen. Voorts kan de beladingsbalg worden aangesloten op een afzuigunit. Hierdoor ontstaat een onderdruk in de laadruimte, waardoor nog minder materiaal naar de omgeving kan ontsnappen. Een volgende stap is het verbinden van de inloopbak van de Dino met de afzuigunit. Dit levert een flinke stofreductie op bij het legen van de zakken of bigbags.

Stoffilter
De afzuigunit zuigt de met stof beladen lucht door een rij filterpatronen die de deeltjes uit de luchtstroom afscheiden. De filterpatronen worden op gezette tijden met behulp van een luchtstoot gereinigd. Het losgeklopte materiaal valt in een verzamelbak die eenvoudig is te legen. Het stoffilter kan boven het casco van de Dino worden geplaatst. In dat geval is het losgeklopte materiaal via een draaisluis eenvoudig terug te voeren in de productstroom. Het Dino stoffilter heeft standaard een totaaloppervlak van 12 m², maar er is ook een module met een filteroppervlak van 30 m².

Bigbags
Om bij de overslag vanuit bigbags stofemissies te reduceren, heeft Van Beek specifieke oplossingen in huis. Zo kunnen bigbags met slurven worden geleegd in een inloophopper die is voorzien van een deksel waarin een rond gat is uitgespaard. De slurf wordt door dit gat gestoken en vervolgens geopend. Desgewenst is het gat te voorzien van een slurfklem om stofuitstoot naar de omgeving nog meer te beperken. Zeker in combinatie met een afzuigunit is de stofontwikkeling dan minimaal.

Snijden
Bigbags zonder slurf kunnen efficiënt worden geopend middels messen in de inloophopper die de zakken aan de onderkant opensnijden. Bij de overslag vanuit zakgoed kan gebruik worden gemaakt van een stortkabinet. Een operator legt de zakken op een rooster en snijdt deze open. Het product loopt vervolgens direct de Dino in.

Modules
Door met modules te werken kunnen ook Dino’s die al jaren operationeel zijn, worden aangepast aan nieuwe situaties of aangescherpte eisen. Zo komt het regelmatig voor dat de Dino wordt ingezet voor de overslag van andere, nieuwe materialen die meer aanleiding geven tot stofvorming. In andere gevallen gaat het erom de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Zie ook Reijnders verlaadt cokes met Dino

Bedrijfsgegevens Van Beek BV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.