Ga naar hoofdinhoud

Vlint bewaakt luchtkwaliteit HEMA-bakkerij

Luchtbehandelingskasten HEMA

Vlint bewaakt de luchtkwaliteit van de centrale HEMA-bakkerij in Almere door de luchtbehandelingskasten (LBK’s) te onderhouden en filterwisselingen uit te voeren. Hiermee wordt de HEMA ontzorgd en de kwaliteit van de lucht – een essentiële voorwaarde voor het productieproces – geborgd.

De centrale HEMA-bakkerij in Almere is een spil in de organisatie. Hier worden halffabricaten gemaakt die in de zes decentrale bakkerijen van HEMA worden ingezet voor de vervaardiging van taarten en snacks. In de centrale bakkerij is zuivere lucht voor de productieprocessen essentieel. Op elke afdeling staat een luchtbehandelingskast (LBK), met hierin filterwanden met 12 of 9 filters, afhankelijk van de capaciteit die nodig is voor de ruimte.

LBK’s

De LBK’s dienen vanzelfsprekend steeds in goede conditie te zijn. Bob Straatsma, hoofd Technische Dienst van de HEMA-bakkerij in Almere: “Wij kunnen de LBK’s in principe zelf onderhouden, maar dat is erg tijdsintensief en gaat tussen de bedrijven door. Het is immers altijd mogelijk dat het onderhoud wordt onderbroken als onze hulp in de productie nodig is.”

Filterwisselingen

Bob Straatsma kent als geen ander het belang van zuivere lucht in een bakkerij: “De luchtvochtigheid en temperatuur zijn – afgezien van apparatuur, grondstoffen en mensen – de belangrijkste aspecten van de operatie hier. Maar storingen in het productieproces moeten onmiddellijk worden opgelost. Dat vereist de volledige inzet en expertise van onze TD. Om die reden is zeven jaar geleden besloten om het LBK-onderhoud en de filterwisselingen te laten uitvoeren door experts van Vlint. Hiermee worden we ontzorgd en we borgen hiermee de continuïteit van het proces en de kwaliteit van de lucht.”

Hygiëne

De hygiënische en mechanische conditie van een luchtbehandelingskast (LBK) is van grote invloed op het zuiveringsproces. Een goed onderhouden LBK waarborgt het welzijn en de gezondheid van mensen en is minder onderhevig aan slijtage. Vlint draagt zorg voor de inspectie en het onderhoud van alle onderdelen van de LBK’s. De filters worden twee keer per jaar gewisseld door vaste Vlint-onderhoudsteams. Het gaat dan om zakkenfilters ePM1 65% en ePM10 50%. De HEPA-filters worden eens per twee jaar gewisseld. Tijdens het onderhoud schakelt men de LBK in overleg kortstondig uit.

Pro-actief

De gespecialiseerde monteurs van Vlint zijn volgens Bob Straatsma erg ervaren: “Ze werken zelfstandig en zijn pro-actief. Zo gaven ze onlangs aan dat de kleppenregisters van de LBK aan vervanging toe waren. Na het onderhoud ruimen ze spullen netjes op en voeren hun eigen werkafval af.”

Reconditionering

Wanden en vloeren van luchtbehandelingskasten kunnen na verloop van tijd oxideren, waardoor ze niet meer luchtdicht zijn. Roestplekken vormen daarbij een bron van bacteriën in het ventilatiesysteem. Ook slijten onderdelen, zoals lagers van de ventilatoren. Het gevolg daarvan is dat LBK’s niet meer hun maximale capaciteit halen en zelfs risico lopen om stil te vallen. Een goed onderhouden kast helpt problemen te voorkomen. Vlint kan hierbij adviseren en ondersteunen.

Vloeren en wanden

Bij de HEMA-bakkerij in Almere zijn de vloeren en wanden van een aantal LBK’s twee jaar geleden gereconditioneerd, waardoor hun levensduur aanzienlijk is verlengd. De vloeren zijn gecoat met een flexibele coating speciaal voor LBK’s, de Qcoat 2K FlexFloor PU2066. Deze vloercoating is blijvend elastisch, vloeistofdicht en naadloos waardoor het zorgt voor een goede aansluiting van de vloer op de wand van de kast. Ook de binnenwanden van deze LBK’s zijn behandeld met een coating uit het Qcoat assortiment. Daarnaast zijn er kleppenregisters vervangen. Voorts zijn de ventilatoren en motoren van nieuwe lagers voorzien.

Het resultaat

Bob Straatsma is tevreden over de samenwerking met Vlint. “We schakelen gemakkelijk en weten elkaar te vinden. Vlint neemt bijvoorbeeld contact met mij op als er weer een filterwissel zit aan te komen. De monteurs van Vlint werken nauwkeurig en snel. De gereconditioneerde LBK’s gaan nu weer heel wat jaren extra mee, waardoor ze niet vervangen hoeven te worden. Never change a winning team”, omschrijft hij de samenwerking kort en krachtig.

Meer weten over filterwisselingen en het reconditioneren van luchtbehandelingskasten? Lees verder op:
Filters wisselen
Reconditionering
Vrijblijvend adviesgesprek

Tekst: Sandra Veltmaat-Herklots; foto’s Bert Jan Lambregtse

Meer over Vlint

Vlint stoffilters bij HEMA-bakkerij Almere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.