Ga naar hoofdinhoud

Gpi Kelstream voor Protix

Bovenzijde Kelstream warmtewisselaar

Voor de productie van PureeX, een hoogwaardig ingrediënt op basis van insecten, vertrouwt Protix op hoogwaardige procesapparatuur, waaronder de Kelstream geschraapte warmtewisselaar van Gpi De Gouwe.

Protix kweekt insecten en wint hieruit duurzame diervoeder-ingrediënten zoals ProteinX, LipidX en PureeX. Ook de reststromen van het proces vinden hun weg naar de voedselketen. Zo verwerkt men de insectenhuiden en uitwerpselen tot de meststof Flytilizer. Voor de fabricage van deze producten wordt hoogwaardige procesapparatuur ingezet.

PureeX

Dat geldt dus ook als het gaat om PureeX, een hypoallergeen ingrediënt voor natvoer, voor huisdieren. Voor de vervaardiging ervan, op de locatie Bergen op Zoom, wordt onder andere gebruik gemaakt van de Kelstream geschraapte warmtewisselaar van Gpi De Gouwe.
“Gpi kwam in beeld bij een pilot in onze vestiging in Dongen”, zegt Bas Jürgens, Chief Operating Officer bij Protix. “Het contact verliep toen erg prettig en de kennis en kunde van Gpi maakte zoveel indruk dat we dit bedrijf ook in de arm hebben genomen voor de levering van een geschraapte warmtewisselaar voor de PureeX-lijn.”

Bas Jürgens

Koelfase

De Kelstream model F700 verzorgt de tweede koelfase in het productieproces en voorkomt daarbij verstoppingen in de lijn. Ook waarborgt de geschraapte warmtewisselaar de homogeniteit van het product. De duurzame installatie kon aan de hand van de bijgeleverde documentatie eenvoudig in gebruik worden genomen en voldoet aan alle verwachtingen. Overigens staat Gpi De Gouwe altijd stand-by, mochten er zich onverhoopt problemen voordoen.

Geschraapte oppervlakken

De verticaal gebouwde Kelstream heeft twee concentrische verwarmde of gekoelde oppervlakken die continu worden geschraapt, wat resulteert in een efficiënte warmteoverdracht op een klein vloeroppervlak. De warmtewisselaar is uitgerust met een hygiënisch lipseal dat geen spervloeistof nodig heeft. Indien nodig kan de seal van binnenuit worden gespoeld.

Kelstream geschraapte warmtewisselaar

Insecteneiwitten

Het gebruik van insecteneiwitten in pluimvee- en varkensvoer is per 7 september 2021 goedgekeurd door de Europese Unie. De nieuwe wetgeving is het resultaat van werk dat Protix in 2013 startte met de oprichting van het International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF). Sterke samenwerkingen met bedrijven als Coppens Diervoeding en Agrifirm hebben deze ontwikkelingen versneld.

Bedrijfsgegevens Gpi De Gouwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.