Ga naar hoofdinhoud

Kortere doorlooptijden dankzij Atex typegoedkeur

Van Beek Atex typegoedkeur

Voortaan kan Van Beek sneller schroeftransporteurs voor explosiegevaarlijke gebieden leveren. Het bedrijf heeft namelijk een Atex typegoedkeur gekregen voor haar Categorie 1-machines.

Van Beek heeft van ‘notified body’ TÜV-Rheinland een typegoedkeur ontvangen voor haar programma Categorie 1-schroeftransporteurs. Dit zijn machines met een zeer hoog beschermingsniveau, zodat ze ook tijdens uitzonderlijke storingen geen ontstekingsbron kunnen zijn.

Tijdrovend proces

Voorheen moest elke individuele schroeftransporteur door een keurmeester worden gekeurd alvorens het Atex-keurmerk kon worden aangebracht. “Dat was een tijdrovend proces”, zegt Eric de Jong, manager operations bij Van Beek. “We zijn daarom het traject van een typegoedkeur ingegaan. Daarmee regel je dat er geen keurmeester meer langs hoeft te komen voor de toekenning van het Atex-keurmerk. Het is dan wel een voorwaarde dat je de machines volgens de specificaties van de typegoedkeur bouwt.”
De kwaliteitsnorm ISO 9001:2015, waar Van Beek reeds enkele jaren aan voldoet, waarborgt dat de machines altijd op dezelfde manier worden gemaakt en dat daarbij aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan.

Testmachine

Begin vorig jaar heeft Van Beek een schroeftransporteur gemaakt waarop TÜV zich mocht uitleven. “Deze testmachine was uitgerust met alle mogelijke uitbreidingen die we binnen de typegoedkeur wilden laten vallen”, vertelt De Jong. “We hebben de transporteur bijvoorbeeld voorzien van verschillende aandrijvingen en diverse typen asafdichtingen. Een keurmeester van de TÜV is twee dagen bezig geweest om de machine tot het uiterste te testen. En met goed gevolg.”
Op basis van het rapport van de keurmeester en een beoordeling van het managementsysteem van Van Beek heeft het bedrijf een typegoedkeur gekregen volgens ISO 80079-34:2018, volgens de Atex-richtlijn én volgens het IECEx-systeem. Net als voor de ISO 9001:2015 wordt het bedrijf voor het behouden van de typegoedkeur periodiek geauditeerd.

Zie ook: Refurbished schroeftransporteurs

Meer over Van Beek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.