Ga naar hoofdinhoud

MonoRoll van PTN perst energiezuiniger

PTN MonoRoll

De Progress MonoRoll HE van PTN blijkt per geproduceerde ton voer een energiebesparing op te leveren van 20 tot 25 procent ten opzichte van een korrelpers met twee rollen.

Pelleting Technology Netherlands BV (PTN), onderdeel van de Triott Group, herintroduceerde onder leiding van directeur Marty van Benthum ruim vier jaar geleden de MonoRoll, naar een idee van zijn vader Tony. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het verbeteren en optimaliseren van de korrelpers. Onafhankelijke testen met diverse voersamenstellingen, uitgevoerd door IFF (Braunschweig) en Zetadec (Wageningen), tonen aan dat de Progress MonoRoll HE bij een capaciteit van 8 ton/h een gemiddelde energiebesparing realiseert van 2,4 kWh per ton varkensvoer en 3,2 kWh per ton rundveevoeder met gebruik van een voorverdichter. In de praktijk bereikt de MonoRoll capaciteiten tot 15 ton/h, waardoor de energiebesparing kan oplopen voorbij de gemeten 3 kWh per ton bij een capaciteit van 8 ton/h.

Theorie

Tweerollenpers (l) versus de MonoRoll (r)

De redenen waarom de MonoRoll energiezuiniger is dan een pers met twee rollen, zijn nog niet met zekerheid vastgesteld. Eén theorie is dat het verdichtingsproces in de MonoRoll geleidelijker gaat omdat de rol groter is en een langere contacttijd heeft met het geconditioneerde persmeel. Een ander idee is dat met twee of drie rollen de verdichting zo snel plaats vindt dat ook lucht in het persmeel wordt opgesloten en dat die lucht vervolgens weer moet worden verwijderd. Voorts verwacht men dat de MonoRoll in vergelijking met een tweerollen pers het voer minder vermaalt.
In elk geval is een energiebesparing aangetoond van 20 tot 25 procent ten opzichte van de tweerollenpers. Daarmee heeft de MonoRoll de potentie om op jaarbasis per perslijn 33.000 euro te besparen.

Bedrijfsgegevens Pelleting Technology Netherlands BV (PTN)

Zie ook Triott Group consolideert

Zie ook het artikel in De Molenaar

PTN Progress MonoRoll HE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.