Ga naar hoofdinhoud

Strooikasten Jansen&Heuning

Bestrooien van een wasboom met keramisch poeder

Jansen&Heuning heeft voor CIREX, producent van precisie-gietwerk, een reeks strooikasten ontwikkeld. De installaties dragen bij aan de optimalisering van het productieproces en de kwaliteitsverbetering van de gegoten metalen componenten.

Staal- en metaalgieterij CIREX BV fabriceert voor de wereldwijde industrie complexe componenten; van messenkoppen en pomponderdelen tot transportwielen en sensorbehuizingen. Vaak gaat het om hightech componenten die moeten voldoen aan Klasse D3 toleranties, zoals vastgelegd in VDG-P690. Voor de productie van het precisie-gietwerk maakt CIREX gebruik van de ‘verloren wasmodel’‑methode.

Wasboom

Een van de vele processtappen bij de ‘verloren wasmodel’‑methode is dat een ‘wasboom’ – die bestaat uit een reeks wasvormen – wordt bekleed met een keramische laag, om uiteindelijk tot een gietvorm te komen. De wasboom wordt ondergedompeld in een slurry, omhoog gebracht en vervolgens bestrooid met een keramisch poeder, waarna een droging plaatsvindt. Dit is een cyclus die zich wel zeven á negen keer herhaalt. Uiteindelijk ontstaat een vuurvaste, keramische mantel om de wasvormen. Deze processtap wordt door robots volledig automatisch uitgevoerd.

Strooikasten

Het bestrooien van de wasbomen vindt plaats in strooikasten die Jansen&Heuning in nauwe samenwerking met CIREX heeft ontwikkeld. Elke strooikast beschikt over een losstation voor big bags met keramisch poeder. Het poeder dat niet in de wasboom terechtkomt en dus overtollig is, wordt gezeefd en hergebruikt. Voor deze recirculatie wordt een elevator ingezet. Behalve het inhangen van de big bag is het complete proces geautomatiseerd.

Zie het volledige artikel in BULK 7, 2021

Zie ook Jansen&Heuning: passie voor bulk handling

Bedrijfsvermelding Jansen&Heuning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.