Ga naar hoofdinhoud

ARCO Solutions van alle markten thuis

Vier ARCO Schraapdoseerders

Voor een klant in de baksteenindustrie heeft ARCO recentelijk een hallenvuller voltooid. Een stelsel van transportbanden verdeelt klei efficiënt over 6 vakken. Een ander wapenfeit is een verticale containervuller met 8 posities. ARCO fabriceert ook schraapdoseerders voor opslagboxen. De system integrator uit Horst is eigenlijk van alle markten thuis.

De hallenvuller voor klei bij een klant in de baksteenindustrie is een van de vele voorbeelden die de kennis en ervaring illustreren die ARCO in huis heeft om opslagprocessen te optimaliseren. In overleg met de klant is voor de hal een stelsel van bandtransporteurs ontworpen en geïnstalleerd waarmee klei efficiënt over 6 opslagvakken wordt verdeeld.

Indeling

Het transportsysteem bevindt zich boven de vakken, zodat de hal maximaal voor opslag wordt benut. De vloer blijft daarbij volledig toegankelijk voor een shovel. Een groot voordeel van deze oplossing is dat de hal later anders kan worden ingedeeld; het aantal opslagvakken en de plaats ervan zijn naar believen te wijzigen. Bijvoorbeeld omdat meer of juist minder verschillende soorten grondstoffen moeten worden opgeslagen.

Besturing

De hallenvuller bestaat uit een vast opgestelde bovenbandtransporteur die de klei aanvoert en overstort in een dwars geplaatste, reverseerbare transportband. Deze dwarsband (ofwel traverseband) kan zich in twee richtingen verplaatsen; zowel over de lengte van de bovenbandtransporteur als in zijdelingse richting. De besturing van het systeem maakt het mogelijk om de klei te homogeniseren. Het vulpatroon voor de vakken is namelijk op een beeldscherm in te stellen. Uiteraard is het ook mogelijk om de klei per batch op te slaan.

Kostenbesparing

De hallenvullers van ARCO hebben capaciteiten die variëren van 500 tot 1500 m3/uur. Ze worden ingebouwd in bestaande loodsen, maar ook gerealiseerd in nieuwbouw projecten. In veel gevallen worden de grondstoffen per vrachtauto aangevoerd en gestort in een losbunker. Het is dan mogelijk om het materiaal direct en automatisch naar de juiste opslaglocatie te transporteren, eventueel via een sterrenzeef om verontreinigingen te verwijderen. Er komt dan geen shovel meer aan te pas; met alle kostenbesparingen van dien.\

Containervuller

In de categorie vulsystemen vallen ook de ARCO-installaties waarmee zeecontainers automatisch en op gewicht worden beladen. Het systeem beschikt over acht (of een ander aantal) naast elkaar gelegen posities, waarop trucks de containers verticaal parkeren. Boven deze posities bevindt zich een brug met een uitschuifbare bandtransporteur, voorzien van een bandweger. De containers worden achtereenvolgens individueel op gewicht afgevuld, waarna de trucks de containers weer kunnen meenemen voor vervolgtransport.

Efficiency-verbetering

Ten opzichte van een verlading met bijvoorbeeld een kraan of een enkele transportband werken de ARCO containervullers aanmerkelijk efficiënter. Zo neemt de opslagcapaciteit toe, waardoor de productiecapaciteit omhoog kan. De wachttijden voor trucks en chauffeurs nemen af, mede omdat geen weegbrug-controles meer nodig zijn. De containervullers zijn eenvoudig te bedienen.

Schraapdoseerders

Een uniek specialisme van ARCO betreft het ontwerp en de constructie van robuuste schraapdoseerders. Deze installaties hebben zich inmiddels bewezen in zware industriële toepassingen. Waar andere systemen storingsgevoelig blijken, kenmerken de schraapdoseerders van ARCO zich door een betrouwbaar, continu bedrijf. Ook voor deze installaties geldt dat ze worden gebouwd met het oog op de gewenste capaciteit, rekening houdend met de aard van de te verwerken grondstof en de wensen van de klant. Zo kunnen de productcontactdelen desgewenst worden uitgevoerd in roestvaststaal.

Output-garantie

De schraapdoseersystemen zijn ontworpen om grote hoeveelheden grondstof vanuit een opslagbox (typisch 500 m3) gelijkmatig te doseren in een opvolgend proces. De installatie is uitgevoerd met een robuuste schraper die het materiaal geleidelijk over de vloer van de opslagbox naar de uitloop schuift. De grondstof komt bij de uitloop terecht op een transportband die het materiaal naar bijvoorbeeld een zeef of droger voert. De doseercapaciteit kan oplopen tot 50 ton/uur. ARCO geeft voor het afgesproken continue tonnage een output-garantie af. Bij sommige processen kan een fluctuerende dosering namelijk leiden tot schommelingen in de kwaliteit van het eindproduct.

Energiezuinig

De schraapdoseerder is met een vermogen van 12 kW bijzonder energiezuinig. Andere technieken, zoals kettingtransporteurs, vragen al snel een vermogen van 30 kW en hoger. De grootste schraapdoseerders uit het ARCO-programma betreft kolossen van 40 x 6 x 8 meter (lxbxh). Ook deze installaties zijn geconfigureerd op klantenspecificatie.

Transportbanden van ARCO hallenvuller

Bedrijfsgegevens ARCO Solutions BV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.