Ga naar hoofdinhoud

Zo werkt een 3D-printer

Zo werkt een 3D-printer

Een product dat de afgelopen jaren ontzettend snel is gestegen in populariteit is de 3D-printer. Waar velen denken dat deze uitvinding uit de 21ste eeuw komt, is niks minder waar.

Het driedimensionale printproces is namelijk al begonnen in het jaar 1990 en ontstaan uit een aantal projecten van het MIT. Zij hadden het doel om snel een prototype model te kunnen maken en begonnen met experimenteren. Waar ze toen begonnen met metaal, werken 3D printers nu met PLA filament. In dit artikel leggen we je uit hoe een 3D-printer werkt. We gaan ons uiterste best doen om het een beetje ‘printeressant’ te maken.

Soorten printers

Er zijn grofweg twee soorten printers te onderscheiden; FDM/FFF printers en SLA/DLP printers. FDM/FFF printers zijn over het algemeen het populairst. De printer bouwt een object door gesmolten filament laag voor laag op het stapelen. Bij SLA/DLP printers wordt een object gecreëerd door een polymeerhars laag voor laag uit te harden met een UV-laserstraal.

Designen

Als de printer is geïnstalleerd, is het tijd om te een design te maken. Het design proces gebeurt in 3D printing software op de computer. Er zijn inmiddels veel programma’s op de markt, de een wat geavanceerder dan de ander. Een paar voorbeelden zijn Fusion 360, Onshape, Tinkercad, Solid Edge en Blender. Doe vooraf goed onderzoek naar welke programma’s aansluiten op jouw 3D-printer en welke software gebruiksvriendelijk is als je net begint. Het maken van een 3D-model in een computerprogramma klinkt misschien lastig, maar is in de praktijk goed te doen. Ga gewoon aan de slag en dan kom je er vanzelf. Er zijn genoeg instructievideo’s die je kunnen helpen als je tegen problemen aanloopt.

Sit back and relax

Als het 3D-model af is is het tijd om te printen. Dit is de meest eenvoudige stap, aangezien de printer al het werk doet. Het enige waar jij voor moet zorgen is dat alles goed is afgesteld en dat de printer materiaal heeft om mee te printen. Maar hoe gaat dat dan in zijn werking? Je kan het een beetje zien als omgekeerd een brood bakken. Dit wil zeggen dat je een heel brood maakt door steeds sneetjes brood op elkaar te leggen. De printer begint namelijk met de onderste laag van het ontwerp en legt daar stukje bij beetje laagjes bovenop. Om te voorkomen dat het resultaat scheef is, gebeurt dit met lasergestuurde precisie. Afhankelijk van de grootte van het voorwerp kan het printen lang duren, dus zorg dat je het niet dezelfde dag nodig hebt.

Dat is ongeveer hoe een 3D-printer in elkaar steekt. Er zijn dus 3 dingen die je nodig hebt om te beginnen: een printer, de software en 3D filament of polymeerhars, afhankelijk van het soort printer dat je gebruikt. Verder is je eigen fantasie je enige limiet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.