Ga naar hoofdinhoud

2018 topjaar voor Antwerpse haven

Deurganckdok Antwerpen

Met een 6e jaarrecord, groei in alle cargotypes en een recente investeringsgolf, gaat 2018 voor de Haven van Antwerpen de boeken in als een topjaar. Voor 2019 zet het Havenbedrijf verder koers naar het bestendigen van een duurzame toekomst. Hierbij wordt ingezet op uitdagingen op gebieden zoals mobiliteit, energietransitie en digitalisatie.

De totale overslag in 2018 komt uit op 235 miljoen ton. De stevige groei van de containertrafiek zet door tot 130 miljoen ton (+5,8%) of 11 miljoen TEU (+5,5%). Vloeibaar en droog massagoed groeien respectievelijk met 4,5% (76,5 miljoen ton) en 5% (12,8 miljoen ton) en breakbulk noteert een groei van 1,8% (15,6 miljoen ton).
In 2018 zorgden internationale spelers in de chemische industrie zoals Borealis, INEOS, Nippon, Sea-Mol en Oiltanking/AGT, voor een investeringsgolf in de haven, goed voor ruim 2 miljard euro. Het nieuwe jaarrecord en de investeringsgolf betekenen dat de behoefte aan extra containercapaciteit sterk groeit. Met de start van de Oosterweelwerken voor de deur, zijn structurele oplossingen voor de mobiliteitsknoop in en rond Antwerpen dringender dan ooit. Het is de bedoeling om het spoorververvoer tegen 2030 te verdubbelen. De binnenvaart wordt geoptimaliseerd op basis van planning, samenwerking, bundeling en digitalisering. Het Havenbedrijf is gestart met workshops rond nachtlogistiek om de bestaande infrastructuur buiten de spits meer te benutten.

Haven van Antwerpen 2018 in foto’s

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.