Ga naar hoofdinhoud

Belgische tabaksbedrijven klaar voor EU-richtlijn

Illegale sigaretten (foto: globalnews.ca)

Op 20 mei 2019 treedt de Europese tabaksproductenrichtlijn (TPD) in werking. Hiermee wordt de verspreiding van illegale tabaksproducten tegen gegaan, om de volksgezondheid, overheidsinkomsten en legale producenten te beschermen.

Het aandeel illegale tabak in de handel wordt geraamd op iets minder dan tien procent, of zo’n 40 miljard sigaretten per jaar. De richtlijn verplicht tot de volledige traceerbaarheid van tabaksproducten. Dit gebeurt door elk product te voorzien van een identificatiecode (‘serialiseren’) en deze codes te registreren in een databank die in verbinding staat met een Europese hub. Voor de technische uitvoering van dit proces hebben zes Belgische producenten van roltabak (CTS, Flandria, Nollet, Notebaert, Stubbe en Twist Tobacco) een overeenkomst gesloten met Zetes. Dit bedrijf biedt oplossingen voor verpakkings- en productidentificatie (het serialisatieproces) en traceerbaarheid (de gegevenswerking in een centrale database).

Registreren

Producenten, groot- en kleinhandelaars moeten de verplaatsingen van de tabaksproducten in de hele toeleveringsketen registreren en de desbetreffende informatie aan een onafhankelijke partij doorgeven. De gegevens zullen toegankelijk zijn voor de autoriteiten van de EU-landen en de Commissie zodat overheden makkelijk kunnen controleren of een product al dan niet legaal is.

Zetes

Zetes heeft zijn Belgische kantoor in Evere en heeft daarnaast nog 29 vestigingen in 21 andere landen. Er werken 1200 medewerkers voor het bedrijf. In 2017 haalde Zetes een omzet van 269 miljoen euro. Sinds 2017 is Zetes een onafhankelijke dochteronderneming van de Panasonic Corporation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.