Ga naar hoofdinhoud

Energiekosten dwingen steenfabrieken tot maatregelen

Hagemeister circulaire bakstenen (foto Bouwwereld)

Extreem hoge gasprijzen, duurdere grondstoffen en stijgende loonkosten dwingen steenfabrieken tot ingrijpende maatregelen. Het tijdig doorberekenen van de energiekosten en lastenverhogingen is niet meer mogelijk.

De Ploegsteert Groep in Ploegsteert (België) ziet zich genoodzaakt om twee van haar drie baksteenovens alternerend stil te leggen omdat de energiekosten niet meer zijn op te brengen. Voor de 250 werknemers van het bedrijf zou de impact beperkt blijven. De Ploegsteert Groep wil interim-contracten stopzetten, meldt De Tijd.
Bakstenenfabrikant Vandersanden in Bilzen (België) gaat de energie- en grondstofkosten verlagen door smallere bakstenen te produceren. Aan het eind van jaar moeten alle steenfabrieken zijn aangepast, aldus een artikel in Nieuwsblad.be. De smalle baksteen werd al enkele jaren geleden ontwikkeld, maar weinig toegepast. Nu wordt het gros van de productie omgezet van 10 cm naar 7 cm brede bakstenen. De smalle steen bevat 20 tot 25 procent minder grondstoffen en is dus ook energiezuiniger te bakken.

Circulaire bakstenen

Voorts onderzoekt Vandersanden of de CO2-emissies van de eigen ovens kunnen worden gebruikt voor de productie van ‘carbo-stenen’. Dat levert een baksteen op die CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Er bestaat al een technologie waarbij CO2 wordt toegevoegd aan hoogovenslakken die door het Genkse bedrijf Orbix worden verwerkt tot de baksteengrondstof Carbinox. Vandersanden heeft tien vestigingen, waarvan drie in België. Het bedrijf telt 800 werknemers, waarvan 350 in België.
De Duitse steenfabrikant Hagemeister produceert circulaire bakstenen die volledig bestaan uit hergebruikte grondstoffen.

Zie ook Energiezuinige baksteenoven

Zie ook Ebema steenfabriek in Zutendaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.