Jacob en VDL vieren 50-jarig partnerschap - Bulkgids Ga naar hoofdinhoud

Jacob en VDL vieren 50-jarig partnerschap

Carlos Ooijen (l) en Patrick Jacob

Familiebedrijf Jacob Rohrsysteme en VDL Industrial Products vieren dit jaar hun 50-jarige samenwerking. Het succes van hun partnerschap is gebaseerd op méér dan alleen een open en eerlijke zakenrelatie. Het wederzijdse vertrouwen heeft de afgelopen decennia geleid tot een hechte vriendschap.

De relatie tussen Jacob Söhne GmbH & Co. KG uit Porta Westfalica (Duitsland) en wat nu VDL Industrial Products heet, is in 1969 begonnen. “In dat jaar ging Gerard Heesen – van het juist opgerichte Heesen Technocom – de buissystemen van Jacob vertegenwoordigen”, zegt Carlos Ooijen, directeur van VDL Industrial Products. “Die naam vind je overigens nog steeds terug in de typeaanduiding ‘HT’ van onze draaisluizen.”

Groei

Heesen Technocom in Boxtel, actief in onder meer de diervoederwereld, werd in 1989 overgenomen door de VDL Groep en bijna tien jaar daarna opgesplitst in een verkoopmaatschappij (VDL Agrotech) en een productiemaatschappij (VDL Technics). VDL Agrotech hield zich ook bezig met industriële bulk handling en ontstoffing; een sector waarin de buissystemen van Jacob eveneens uitstekend presteren. Deze tak ontwikkelde zich zo sterk dat op 1 januari 2008 een zelfstandige organisatie voor de industriële activiteiten werd opgericht: VDL Industrial Products. Een jaar later betrok het nieuwe bedrijf een ruimere locatie in Eindhoven, waar het nu nog steeds is gevestigd.

Opslaglocaties

Recentelijk is het pand van VDL Industrial Products gemoderniseerd en uitgebreid. Van de acht opslaglocaties van Jacob Rohrsysteme buiten Duitsland is het magazijn van VDL Industrial Products veruit de belangrijkste. “We hebben daarmee een grote voorraad hoogwaardige componenten in huis”, aldus Carlos Ooijen. “Wij kunnen onze klanten dus niet alleen helpen met deskundig advies en adequate oplossingen, maar de Jacob producten ook snel uitleveren. En we zijn uiteraard in staat om op zeer korte termijn te voorzien in reservedelen.”

Logistiek centrum

Jacob Rohrsysteme beschikt bij haar indrukwekkende fabriek in Porta Westfalica over hypermoderne opslagfaciliteiten. “De afgelopen twee jaar hebben we circa 15 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een state-of-the-art logistiek centrum”, vertelt Patrick Jacob, directeur van Jacob Rohrsysteme. Hij vertegenwoordigt sinds enkele jaren de derde generatie in de leiding van het familiebedrijf. “Dit centrum heeft een oppervlak van in totaal 9.500 m2. Er is voorzien in een semiautomatisch hoogbouw-magazijn met 13.800 palletplaatsen. Hierin zijn meer dan 1 miljoen artikelen ondergebracht, stuk voor stuk componenten van onze buissystemen. Om een idee van de bedrijvigheid te geven; per dag worden 25.000 artikelen wereldwijd verscheept.”

Modulaire opzet

Kenmerkend voor de Jacob buissystemen is de modulaire opzet. “Hiermee is het mogelijk om snel, flexibel en veilig alle denkbare transporttrajecten te bouwen”, legt Patrick Jacob uit. “In onze catalogus staan meer dan 8.000 gestandaardiseerde artikelen, met diameters van 60 tot 1600 mm en wanddikten van 1 tot 3 mm. De modules zijn leverbaar in gepoedercoat, gegalvaniseerd of roestvast staal; voor de constructie van robuuste leidingsystemen, desgewenst in drukdichte, slijtvaste en/of foodgrade uitvoeringen. Maar klanten kunnen ook bij ons terecht voor maatwerk, bijvoorbeeld als het gaat om verloopstukken of pijpdelen met specifieke aansluitingen voor sensoren.”

Quick Connect

De modules worden niet aan elkaar gelast, maar mechanisch gekoppeld. Hiertoe zijn de buisdelen aan de uiteinden voorzien van een opstaande rand (bordel). Over de bordel van één van beide buisdelen wordt een U-vormige pakkingring geplaatst. Vervolgens worden de buisdelen tegen elkaar gezet en met een spanring vast aan elkaar verbonden. De spanring wordt tenslotte met behulp van een boutverbinding geborgd. Nog sneller gaat het met de Quick Connect. Met deze verbinding zijn de buisdelen met één beweging te monteren en weer los te koppelen; voor reiniging of onderhoud. Overigens levert Jacob ook buisdelen met overschuif- of aangelaste flenzen.

Speerpunten

De speerpunten in het leveringsprogramma zijn de roestvaststalen buisdelen conform EG/EC1935/2004 en FDA-regelgeving voor voedselveilige toepassingen. “Ook leveren we metaaldetecteerbare kunststof pakkingen”, vult Patrick Jacob aan. “Deze pakkingen zijn blauw gekleurd om bij een onverhoopte beschadiging eventuele delen in de productstroom ook visueel gemakkelijk te ontdekken.”
Een ander belangrijk product van Jacob is de hygiënische draaipijpverdeler voor een voedselveilige verwerking van gevoelige producten zoals melkpoeder. De installatie is leverbaar met allerlei opties, onder meer op het gebied van sensoren (temperatuur, vocht, productflow). Ook kan de machine zowel linksom als rechtsom draaien, waardoor de schakeltijden aanzienlijk worden verkort.

Toekomst

Voor de toekomst zet Jacob in op een verdere uitbreiding van de productiecapaciteit, ook in Azië en de USA. “Momenteel wordt een nieuwe state-of-the-art lasersnijmachine geïnstalleerd die 24/7 zal draaien”, noemt Patrick Jacob als voorbeeld. “Ook gaan we nog meer gebruik maken van industriële robots. Voorts wordt het leveringsprogramma uitgebreid met grotere leidingdiameters.” Intussen wordt ook gewerkt aan de voortgaande automatisering van het logistieke proces. “Daarmee richten we ons op een verdere verbetering van de flexibiliteit, snelheid en betrouwbaarheid van onze leveringen.”

Meer over VDL Industrial Products BV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.