Ga naar hoofdinhoud

Lödige vacuüm meng-reactor

Lödige Druvatherm reactor

In twee praktijkvoorbeelden laat Lödige Process Technology zien hoe diverse processtappen kunnen worden gecombineerd in één vacuüm meng-reactor. Deze aanpak leidt tot ruimtebesparing én tijdwinst in de productie.

De vacuüm meng-reactor van Lödige Process Technology maakt het mogelijk om de synthese en diverse behandelingen in één en dezelfde installatie uit te voeren. Dit geldt met name als sprake is van syntheses waarbij een vaste stof en een vloeistof met elkaar reageren. Voor een hoge opbrengst in de korte tijd is het namelijk vereist dat beide fasen intensief met elkaar mengen.

Mengen en drogen

De verwarmde Lödige Druvatherm (DVT) vacuüm meng-reactor is voorzien van een mengwerktuig. In de trommel bevinden zich hoogtoerige messenkoppen die klontvorming voorkomen. Dankzij de mogelijkheid van vacumeren kan een product bij relatief lage temperatuur worden gedroogd. De combinatie van processtappen in één machine levert in de productie een belangrijke tijdwinst op. Zo vervalt het ledigen van afzonderlijke installaties, het interne transport en het weer vullen van apparatuur.

Twee voorbeelden

Voorbeelden van processen waar achtereenvolgens een chemische reactie en een droging plaatsvinden, zijn het alkaliseren van cacao en het verzepen van vetzuren. In beide gevallen worden de twee processtappen efficiënt gecombineerd in dezelfde vacuüm meng-reactor.

1 Alkaliseren van cacao

Onbehandelde cacao is bitter en met een pH van tussen 5,0 en 5,5 relatief zuur. In de menger wordt daarom aan de cacaomassa een alkalische oplossing toegevoegd. Bij intensieve menging treedt een chemische reactie op waardoor de chocolade een mildere smaak en ook een donkerder kleur krijgt. Bovendien lost de gealkaliseerde cacao beter op in water.

Eindvochtgehalte

Direct na het alkaliseren wordt de cacao in dezelfde machine gedroogd tot een eindvochtgehalte van minder dan 5%. Tegelijk wordt het product intensief gemengd om een gelijkmatige, snelle droging te bewerkstelligen. De choppers voorkomen dat agglomeraten ontstaan waarin nog vocht is opgesloten.

2 Verzeping vetzuren

Voor de productie van metallische smeermiddelen worden vetzuren verzeept. De producten worden gevormd uit vetzuren met lange ketens en een metaaloxide of -hydroxide. Bij verhoogde temperatuur (150°C) vindt de exotherme reactie plaats. Als bijproduct ontstaat water.

Carbonzuren

Beide processen – het verzepen en het drogen – worden in één machine uitgevoerd, waarbij de choppers dezelfde functie vervullen als bij het alkaliseren en drogen van cacao. Overigens is het ook mogelijk om carbonzuren met korte ketens om te zetten. Aangezien deze carbonzuren onder normale omstandigheden vloeibaar zijn, wordt eerst het vaste metaalhydroxide in de reactor gebracht, waarna het carbonzuur wordt toegevoegd.

Bedrijfsgegevens Gebr. Lödige Maschinenbau GmbH

Zie het volledige artikel in BULK 6, 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.