Ga naar hoofdinhoud

Economisch perspectief voor procesindustrie

Perry Verberne (l) en Mathijs Bouman

Mathijs Bouman, journalist, columnist van Het Financieele Dagblad en ‘huiseconoom’ van Nieuwsuur deelde op 17 november zijn economische vooruitzichten voor de procesindustrie tijdens een webinar van de Machevo & Bulk Vereniging: ‘We doen het eigenlijk heel goed’.

De Algemene Ledenvergadering van Machevo & Bulk Vereniging, traditiegetrouw gecombineerd met het netwerk-evenement Machevo Connect, maakte dit jaar vanwege de coronacrisis plaats voor een webinar met journalist en econoom Mathijs Bouman. Verenigingsvoorzitter Perry Verberne trad op als moderator en speelde vragen en opmerkingen van de 135 deelnemers aan Bouman door.

Oorzaak crisis

De econoom, die ook in 2018 tijdens een fysieke editie van Machevo Connect zijn visie gaf, opende met de vraag of de lockdown wel de oorzaak van de crisis is. Halverwege het webinar gaf Bouman aan dat vooral de angst voor het virus de boosdoener is. En dus niet de maatregelen op zichzelf, hoewel die ook niet goed zijn voor de economie. Zo daalde nog vóór de lockdown het aantal fysieke pin-transacties van consumenten met name in de hard door corona getroffen gemeentes en minder in andere gemeentes. Mensen waren bang, bleven thuis en besteedden minder.

Gezond

In januari 2020 gaf Klaas Knot (president De Nederlandsche Bank) de Nederlandse economie nog een rapportcijfer 9. Bouman verwacht in lijn daarmee dat Nederland gezond genoeg is om weer snel de weg naar boven te vinden. Dit optimisme lijkt gesteund door de kwartaalcijfers van het bbp (bruto binnenlands product). Die tonen in het tweede kwartaal van 2020 weliswaar een ongekende dip (-8,5%) maar in het derde kwartaal ook een enorm herstel (+7,7%).

Herstel

Dit herstel is volgens Bouman reëel, al was het niet mogelijk geweest zonder overheidssteun. Hij wijst daarbij ook op de macro-economische verkenning van het CPB (Centraal Planbureau) dat in september voor de economische groei in 2021 een basisraming afgaf van 3,5%. ‘We komen daarmee nog niet terug op het oude niveau’, aldus Bouman. Dat duurt nog tot diep in 2022. Het consumentenvertrouwen is sinds maart nog steeds laag, maar in de zomermaanden was sprake van een sterke opleving van het producentenvertrouwen, ook in Duitsland. In september en oktober is dat producentenvertrouwen weer enigszins gezakt, maar het is nog steeds veel hoger dan in maart 2020.

Investeren

Bouman ziet voldoende economische veerkracht om het effect van de coronacrisis te dempen en uit te komen op een niveau dat recht doet aan een eventuele lichte, ‘gewone’ recessie. Bedrijven die nu nog een pas op de plaats moeten maken, zouden volgens Bouman de gelegenheid te baat moeten nemen om te investeren in fabrieksrenovatie, digitalisering of opleiding van werknemers. Er is geld genoeg.

Het volledige verslag van het webinar alsmede het hoofdredactionele commentaar verschijnt in Vakblad BULK nr. 7, 2020.

Kwartaalgroei bbp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.