Ga naar hoofdinhoud

Overslag Amsterdam flink toegenomen

Haven van Amsterdam

De overslag in het Noordzeekanaalgebied (de zeehavens Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad) is in het eerste halfjaar van 2019 gestegen tot 54,1 miljoen ton (+ 7 procent). Deze toename was vooral te danken aan Amsterdam. Daar steeg de overslag tot 45,4 miljoen ton (+12,3 procent), opnieuw een record.

In IJmuiden daalde de overslag met 12,3 procent tot 8,5 miljoen ton, Beverwijk noteerde een stijging met 23 procent tot 349.000 ton en in Zaanstad daalde de overslag met 13,2 procent tot 72.000 ton.

Haven van Amsterdam

De stijging in Amsterdam in het eerste half jaar geldt zowel de natte bulk, de droge bulk als containers. De overslag van stukgoed nam 20 procent af. De Amsterdamse haven is de grootste haven ter wereld voor de import van cacao.
De overslag van natte bulk steeg met 10,6 procent tot 25,9 miljoen ton. De stijging met 13,8 procent in droge bulk was het gevolg van meer overslag van steenkool (23 procent) en granen (21 procent) en steeg tot 17,8 miljoen ton. De stijging van steenkooloverslag is veroorzaakt door de export naar niet-traditionele markten, zoals India en het Middellandse Zeegbied.
Naar verwachting is dit niet structureel. De stijging moet overigens gezien worden in de context van de sterke daling in de afgelopen jaren. De containeroverslag nam met 35 procent toe.
Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: “Na een recordoverslag in 2018, begint 2019 ook heel goed. In het tweede halfjaar verwachten we een stabilisering.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.