Ga naar hoofdinhoud

Suikerraffinaderij investeert in diffusietrommels

T.S. Continu Diffusor

De Tiense Suikerraffinaderij NV in Tienen (België) investeert in nieuwe diffusietrommels. In plaats van de huidige 30 tot 40 jaar oude installaties komen er nieuwe systemen die zowel het energieverbruik als het suikerverlies tot een minimum beperken.

De investering van 25 miljoen euro past in het ‘Blue Deal’-project om efficiënt met water om te springen en wordt mede gefinancierd met 1 miljoen euro Strategische ecologiesteun (STRES). De in eigen huis ontwikkelde diffusietrommel ‘T.S. Continu Diffusor’ is een grote cilindervormige trommel die in compartimenten verdeeld is. De bietensnijdsels worden tegen een sterke warmwaterstroming in voortgestuwd. De in het bietenvlees aanwezige suiker lost in het water op. Deze zogeheten uitlogingsvloeistof wordt aan het einde van de trommel opgevangen en verwerkt tot suiker. Aan het andere uiteinde van de diffusietrommel worden de snijdsels geperst om het overtollige water te verwijderen. Hierbij ontstaat pulp dat als grondstof dient voor de veevoederindustrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.