Ga naar hoofdinhoud

Vakblad Bulk over menger-perikelen

De februari-uitgave van Vakblad Bulk (Bulk nr. 1 – 2013) geeft speciale aandacht aan mengtechnologie. In het nummer staan diverse artikelen over dit thema, ingeleid door het onderstaande hoofdredactioneel commentaar.

Hoewel mengers waarschijnlijk al zo lang bestaan als de mensheid zelf, blijft het mengproces diezelfde mensheid voor veel uitdagingen stellen. Het is niet moeilijk om van alle kwesties die op dit gebied spelen, een top vijf op te stellen. En daarbij beperk ik (Jos Verleg) mij tot de industriële mengprocessen De volgorde in mijn top vijf ‘menger-perikelen’ is arbitrair. Elk mengproces heeft immers zijn eigen set van eisen en eigenaardigheden.

Mengtijd. Vrij algemeen is de uitdaging om de mengtijden te verkorten. Nog steeds komt het voor dat voor het mengen van een batch van duizend liter meer dan een uur nodig is.

Homogeniteit. Nog te vaak zijn mengsels niet goed te homogeniseren. Dit speelt vooral als componenten onderling zeer verschillen in grootte, massa en/of concentratie. Soms treedt al segregatie op tijdens het legen van de menger.

Flexibiliteit. Een menger die voor een specifiek mengproces is ontworpen presteert vaak onder de maat als de samenstelling van het mengsel verandert of als vloeistoffen moeten worden toegevoegd. Een wijziging in de procesvoering kan daarbij soms lastig zijn.

Reiniging. De keuze voor een droge reiniging of natte reiniging is soms lastig te maken; beide methoden hebben voor- en nadelen. In het algemeen gaat nog steeds veel tijd verloren met reinigingsprocedures.

Energieverbruik. De energieprijs per ton gemengd product is bij de aanschaf van een menger vaak een ondergeschikt argument, terwijl deze kosten op lange termijn toch niet onbelangrijk blijken te zijn.

En dan is nog niet eens gesproken van andere menger-perikelen, zoals reproduceerbaarheid, stofdichtheid en explosieveiligheid. Mengen is in veel productieprocessen een kritische stap, waarbij veel mis kan gaan. Soms is het daarbij handig om niet aan de menger te sleutelen, maar aan het mengproces. Zo kan men bepaalde micro-componenten in een separaat proces voormengen, waardoor de totale menglijn beter presteert. Een slechtlopende component kan wellicht worden aangeleverd met een kleinere fractie ‘fines’, waardoor het mengsel beter is te homogeniseren. Om maar twee voorbeelden te geven. Het is aan de procestechnologen om met creatieve oplossingen te komen.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.