Ga naar hoofdinhoud

Analyzer voor vocht, vet, kleur én bedhoogte

MM710e DOB procesanalyzer

Quality2Process presenteert van NDC Technologies een on-line procesanalyzer voor de voedingsmiddelenindustrie. Het instrument meet contactloos niet alleen vocht- en vetpercentages van (snack)food, maar nu ook de kleur en bedhoogte van het product.

De procesanalyzer MM710e DOB van de Amerikaans/Britse fabrikant NDC Technologies is in staat om in (snack)food-producten liefst vier parameters gelijktijdig te meten: % vocht, % vet, productkleur en productbedhoogte. Het instrument stelt producenten daarmee in staat om bakprocessen nog beter te beheersen. De letters DOB (Degree Of Bake) in de type-aanduiding van het apparaat staan voor het real time meten van de bakgraad (bruining) van producten als gevolg van Maillard-reacties. De sensor draagt daardoor bij aan een verhoging van de productkwaliteit en voorkomt de ontwikkeling van acrylamide (voedselveiligheid).

Kleur

Traditionele kleurbepaling vindt plaats aan de hand van een kleurenkaart, maar de beoordeling is zeer subjectief en verschilt van mens tot mens. Bij het monitoren van de bakkleur met een online meetsysteem wordt de kleur objectief bepaald en kan het productieproces zo nodig direct worden bijgestuurd.
De procesanalyzer maakt gebruik van een filter- en detectortechnologie op basis van lichtreflectie in het zichtbare spectrum. Gelijktijdig vindt, gebruik makend van Nabij Infrarood-spectrum, de vocht- en vetmeting plaats. De combinatie van beide technologieën maakt het mogelijk om real time en gelijktijdig de bakkleur alsmede het vocht- en vetgehalte te meten.

Bedhoogte

Ook de bedhoogte is van belang voor een constante, goudbruine productkleur. Zodra het productdebiet wijzigt, en daarmee de hoeveelheid product in een frituuroven of bakstraat, verandert ook de bakgraad. De gemiddelde bedhoogte aan de uitgang van een oven of bakstraat is daarom een belangrijke parameter voor de consistentie van het product. Voor de meting van deze grootheid heeft NDC Technologies aan de MM710e DOB een triangulatie meettechniek toegevoegd. Hiertoe zijn in de meetkop een aantal sensoren geïntegreerd die continu de bedhoogte meten. Zodra de gemiddelde bedhoogte teveel van de ingestelde waarde afwijkt, wordt dit gesignaleerd en kan het proces worden bijgestuurd.
De MM710e DOB procesanalyzer kan – mede gelet op de integratie van de meting van vier productieparameters – gemakkelijk in een procesomgeving worden geïntegreerd.

Het instrument is genomineerd voor de Proces Innovatie Prijs (PIP)

Bedrijfsgegevens Quality2Process

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.