Ga naar hoofdinhoud

Lindor-menger homogeniseert zaden

Lindor menger voor groentezaden

Lindor heeft voor Rijk Zwaan in De Lier, specialist in groenteveredeling, een menger ontwikkeld die zaden homogeniseert tot een constant ‘duizend-korrel-gewicht’ zonder de kwetsbare zaden te beschadigen.

Aangezien groentezaad een natuurlijk product is, zullen de zaden in de ene partij in grootte en vorm afwijken van de zaden in een andere partij. Dit kan ertoe leiden dat in twee verpakkingen van precies hetzelfde gewicht toch een verschillend aantal zaden zit, terwijl men de zaadjes in principe per stuk verkoopt. Om die reden worden de diverse partijen groentezaden eerst gehomogeniseerd. Tot voor kort gebeurde dat handmatig, maar dat was een tijdrovend en arbeidsintensief proces.

Trommelmenger

De Lindor trommelmenger homogeniseert de zaden aanmerkelijk efficiënter en beter, waardoor ook een constanter DKG (duizend-korrel-gewicht) ontstaat. Voor spinaziezaden is dat circa 12 gram. De zaden worden per één miljoen stuks verpakt, wat voor spinazie neerkomt op een verpakking van circa 12,2 kilogram.
Bij Rijk Zwaan staat een L25000 Lindor menger met een diameter van 3,6 meter en een lengte van 9 meter; meteen ook Lindor’s grootste machine. Goed voor het in één keer homogeniseren van 25000 liter, in dit geval 12 ton oftewel ruim een miljard spinaziezaden. De mengtijd is minder dan 5 minuten.

Zaden

Overigens beschikt Rijk Zwaan ook over een kleinere L200 trommelmenger voor het homogeniseren van de zaden van paprika, aubergine en komkommer. De mengers van Lindor leveren niet alleen tijdwinst op maar tasten ook de zaadkwaliteit veel minder aan. Rijk Zwaan is hiermee in staat om klanten voortaan slechts één batch te leveren met een homogeen product van constante kwaliteit in plaats van meerdere batches met handmatig, op basis van DKG, geselecteerde zaden.

Zie ook Lindor Konti-mengers

Zie ook Vacuümdrogen en -impregneren in de Lindor CAPSULE

Zie ook Hoopman-zeef voor zaden

Bedrijfsgegevens Lindor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.