Ga naar hoofdinhoud

Lindor verwerkt zeer slechtlopende poeders

Aangepaste inlaat van een Lindor menger voor de verwerking van slechtlopende poeders

Lindor heeft voor haar gentle touch mengers twee innovaties ontwikkeld die het mogelijk maken om ook zeer moeilijk stromende poeders te verwerken. De combinatie van een nieuwe poeder-activerende component en een iets steilere inlaat zorgen voor een grote stap voorwaarts bij de processing van cohesieve, slechtlopende poeders.

Al meer dan 30 jaar maakt Lindor gentle touch trommelmengers voor de productvriendelijke verwerking van poeders en granulaten. De machines worden ingezet voor de menging en blending van een scala van producten; variërend van gelatine, instant drank-poeders en theebladen tot zaden en katalysatoren. Deze en vele andere materialen stromen probleemloos door de standaard mengers. Er bestaan echter poeders die een uitdaging vormen voor welk type menger dan ook. Te denken valt aan batterijpoeders, pigmenten en fijne mineralen of keramiek. Ze hebben als gemeenschappelijke kenmerken een zeer slecht stromingsgedrag en een extreme cohesie. Voor deze kieskeurige poeders heeft Lindor een innovatieve oplossing ontwikkeld die nieuwe mogelijkheden opent voor verwerkingslijnen.

Stromingsgedrag

Het stromingsgedrag van een poeder hangt voor een groot deel af van de wrijving tussen het poeder en het oppervlak waarover het poeder beweegt. Deze wrijving is een functie van poederkenmerken zoals de bulkdichtheid en de deeltjesgrootteverdeling, en van oppervlaktekenmerken zoals de oppervlakteruwheid. Een andere belangrijke factor voor het stromingsgedrag is de cohesie van het poeder. Een maat daarvoor is de storthoek (angle of repose), ofwel de hellingshoek van een storthoop in rust. De storthoek van een vrijstromend poeder zoals suiker of silica is klein, meestal minder dan 35°. De storthoek van een cohesief poeder zoals zetmeel- of talkpoeder is veel steiler.

Bekijk de innovaties voor ‘lastige’ poeders

Meer over Lindor Machinefabrieken BV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.